Jag får ont i höften när jag står och går mycket

Kvinna som har ont och håller sig på höften
Experten svarar

Fråga: Jag får ofta ont i min höft, på ena sidan där baken ”går in” lite. Speciellt efter att jag jobbat (jobbar i butik där jag står och går mycket). På senare tid har det blivit värre och värre. Det blir bättre när jag vilar men nu gör det ont nästan hela tiden. Vad beror det på?

/"Sofia"

Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam på
0:47

Efter reklamen: Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam på

(0:47)

Slå på ljud

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "En vanlig orsak är obalans i muskulaturen"

Det låter som att dina besvär är belastningsrelaterade då det verkar bli sämre efter att du stått och gått mycket under ett arbetspass. Det kan vara flera olika orsaker till detta. En vanlig orsak är obalans i muskulaturen kring höften och sätet med till exempel för korta och strama höftböjare. Då höftböjarna blir för strama ger de inte efter tillräckligt för motsatta muskler, så det blir svårare att sträcka ut höften vilket påverkar gångsteget. Musklerna får då arbeta hårdare och blir lätt överansträngda vilket kan orsaka ett krampande tillstånd i muskulaturen på sätet.

Hanna Brännlund

 • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
 • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Ofta blir det en sida som drabbas mer, men det kan också vara dubbelsidigt. Eftersom dina besvär blivit sämre så rekommenderar jag dig att träffa en fysioterapeut för en bedömning och hjälp med rätt stretchning och träning för att få bukt med dina besvär. Sannolikt så beror dina besvär inte på något farligt och kan behandlas och förebyggas med rätt träning.

Du skriver inte hur gammal du är eller om du har någon tidigare skada i höften eller sätesmuskulaturen. En tidigare skada kan orsaka att man kompenserar och därmed snedbelastar muskulatur och senor, vilket kan orsaka överansträngning och smärta.

Artros i höftleden är något som blir vanligare vid högre ålder och är då en vanlig orsak till smärta. Initialt vid artrosutveckling så är det främst belastningsrelaterad smärta men senare i förloppet kan man även drabbas av vilosmärta. Artrossmärta i höftleden ger dock vanligare smärta i ljumsken och vid rörelser i höftleden framför allt vid gång i trapp eller backe.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Utvald läsning