Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Förstorad mjälte – vad innebär det?

22 nov, 2023 
Kvinna som håller sig för magen vid mjälten.
Lite av en slump upptäckte läkarna en utbuktning på Luisas mjälte. Hon frågar läkare Michael Seipel om hon bör vara orolig. Så här svarar han.
Annons

Fråga: Jag är en 73-årig kvinna som har haft diverse problem med hälsan. Bland annat stroke för fyra år sedan. Men från den har jag återhämtat mig helt. Största problemet de senaste åren har varit upprepade urinvägsinfektioner.

Nu har jag tagit en rad olika prover och även gjort undersökning av njurarna med datortomografi. På njurarna syntes inga fel men som bifynd hittade man vad man kallade en godartad utbuktning på mjälten. Jag har sedan gjort ännu en bukröntgen med kontrast och även ultraljud och förändringen var då fortfarande kvar.

Jag ska nu göra ytterligare undersökningar, jag vet inte riktigt vilka. Vad betyder detta? Ska jag vara orolig eller går utbuktningen tillbaka? Jag har inte märkt några symtom från där utbuktningen sitter. /Luisa

Därför kan du få problem med lymfsystemetBrand logo
Därför kan du få problem med lymfsystemet

Läkare Michael Seipel svarar: "Man kan leva utan mjälte – andra organ tar över dess uppgifter"

Mjälten är en del av vårt lymfatiska system vilket består av lymfkärlen och de lymfatiska organen. Mjälten är det största av de sistnämnda. Den är ungefär så stor som en knuten hand, väger 150-200 gram, omges av en tunn kapsel och har en spröd konsistens. Det sistnämnda gör att den lätt kan skadas vid våld mot buken där den sitter högt upp i bukens vänstra del, framför njuren, skyddad av de nedersta revbenen.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Man skulle kunna likna mjälten vid en stor lymfkörtel ansluten till blodcirkulationen. Mjälten har flera viktiga uppgifter. Under fosterstadiet bildas röda blodkroppar i mjälten. Dessa kommer sedan att bildas i benmärgen. Mjälten deltar i kroppens försvar mot främmande mikroorganismer genom att bilda vissa typer av vita blodkroppar och antikroppar. Den bryter ner åldrade och skadade blodkroppar och kan också fungera som ett blodlager.

Som ovan nämnts kan mjälten på grund av sin tunna kapsel och spröda konsistens skadas när man utsätts för våld mot buken. Detta kan ibland leda till stora livshotande blödningar. Man kan då behöva ta bort den för att få kontroll över blödningen.

Tack vare att andra lymfatiska organ tar över mjältens uppgifter kan man leva utan mjälte. Vad man då måste tänka på är att vaccinera patienten mot några speciella typer av allvarliga bakterieinfektioner av pneumokocker, meningokocker och haemophilus influenzae typ B.

Annons

Det är omöjligt för mig att ge ett svar på vad som är orsaken till ”utbuktningen”. Förstorad mjälte kan ha många olika bakomliggande orsaker, till exempel övergående förstoring efter infektion, gammal skada med läkning utan sprucken kapsel eller någon typ av blodsjukdom.

Det viktiga i sammanhanget är att du verkar vara väl omhändertagen, att man tar det här på allvar och undersöker dig riktigt ordentligt. Orolig kommer du att vara tills dess att du fått klara besked. Var inte rädd för att ställa frågor!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons