Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min man har drabbats av lungemfysem – går det att bota?

11 maj, 2023 
En trött man som sitter vid ett bord
Hennes man var tidigare väldigt pigg och frisk, men har den senaste tiden fått problem med orken. Nu misstänker läkarna att han har lungemfysem och hans fru undrar om det går att bota? Så här svarar läkare Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag har en fråga om min man som är 71 år. Sedan tre år tillbaka har han problem med orken. Han har lätt att bli andfådd och ibland har han en besvärlig hosta utan att man hittar någon infektion.

3 övningar som är bra för din andningBrand logo
3 övningar som är bra för din andning

Han har undersökt hjärtat och där hittade man inga större fel som kunde förklara hans symptom. Nu tror läkarna att det är lungorna felet sitter i. Han har varit på lungröntgen och där misstänkte man lungemfysem. Nu ska han på fler undersökningar. Jag är ovan att se honom så här. Han har alltid varit frisk och stark som en björn. Han har jobbat tungt i många år utan några problem. Han har rökt men slutade redan i femtioårsåldern. Nu skulle jag gärna vilja veta lite mer om emfysem. Vad beror det på? Kan emfysem botas?/Ledsen fru

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: ”Ta kontakt med specialister”

För att kunna förklara bättre ska vi först titta på hur lungorna är uppbyggda. Lungblåsorna, även kallade alveoler, sitter som druvklasar ute i ändarna på de finaste luftrören. Lungorna innehåller hundratals miljoner alveoler. I alveolerna sker ett utbyte av koldioxid och andra gaser mellan blodet och lungorna. Syre från andningsluften passerar över alveolernas och blodkärlens tunna väggar in till blodcirkulationen. Koldioxid går den motsatta vägen och andas ut.

Alveolernas stora yta möjliggör ett snabbt och effektivt utbyte av syre och koldioxid. Ett lungemfysem innebär att vi fått en övertänjning av alveolerna så att skiljeväggarna mellan dessa blir förstörda. I de större blåsorna som då bildats kan utbytet av syre och koldioxid inte ske lika effektivt som tidigare.

Annons

Emfysembildningen gör att lungorna visserligen blir större men själva ytan för gasutbyte med blodet minskar. Den som drabbats av lungemfysem får då en mer eller mindre uttalad andnöd och funktionsnedsättning beroende på emfysemets utbredning. I svåra fall kan emfysemet göra att den drabbade blir invalidiserad och behöver kontinuerlig syrgasbehandling.

Den vanligaste orsaken till emfysem är KOL, Kronisk Obstruktiv Luftvägssjukdom. Där blir luftvägar och lungvävnad skadade på grund av långvarig inflammation. En annan, mer ovanlig, orsak är en ärftlig sjukdom med brist på ett äggviteämne som krävs för att alveolerna ska förbli utspända och inte falla ihop. Diagnosen lungemfysem ställs genom en kombination av vanlig kroppsundersökning, blodprover, lungfunktionsmätning och bilddiagnostik på lungorna. Mot själva emfysemet finns ingen behandling. Man får istället koncentrera sig på att lindra symtomen och om möjligt behandla och eliminera de utlösande faktorerna. Viktigaste enskilda åtgärden är rökstopp, detta för att förhindra ytterligare försämring. Behandlingen omfattar i stort samma åtgärder som vid astma och KOL. Läkemedel för att vidga luftrören och minska inflammation och slembildning, dosökning av dessa i försämringsperioder. Syrgashandling vid behov, även i hemmet så kallat LTOT. Tidig behandling av infektioner i luftvägarna och förebyggande behandling med vaccination mot influensa och lunginflammation.

Annons

Det bästa är om man får kontakt med specialister på en specialistmottagning för astma och KOL. Där finns det kunniga läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, dietister och kuratorer. Visst kan det kännas jobbigt känslomässigt med förändringarna i våra liv som kommer med ålder och sjukdom och se den som tidigare ”varit stark som en björn” förändras. Nu är det ju livets gång och en del måste man acceptera men samtidigt finns idag också nya möjligheter att behandla och lindra det som beror på en sjukdom.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons