Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Sluta röka/snusa: Är E-cigg och vitt snus bättre än "originalen"?

11 nov, 2022
AvEmelie Aune
En kvinna som bryter av en cigarett
Sprack löftet om ett tobaksfritt liv igen? Man kan behöva hjälp av ett substitut för att klara av att sluta röka eller snusa. Men hur nyttiga är dessa och hur länge ska de användas? Så här svarar Magnus Lundbäck, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Känns det som en omöjlighet att lägga din dåliga vana på hyllan, trots att du egentligen inte vill något hellre? Den som har prövat att sluta med tobaken vet förmodligen att det kan vara lätt att trilla dit igen efter ett tvärstopp. Men det finns sätt att göra den tunga prövotiden lite lättare.

I dag finns det gott om substitut, och en enkel sökning på nätet föreslår mängder av olika rökavvänjningsprodukter, nikotinersättningsmedel och snusliknande produkter. Allt från klassiska nikotintuggummin, plåster och sugtabletter till e-cigaretter, nikotinfritt snus och så kallat vitt snus med ”ren” nikotin utan tobak. Vilket är det bästa? Hur fungerar substituten egentligen, är de helt riskfria? Och hur blir man sedan fri från dessa?

Se också: 5 tips för att minska ditt mobilberoende

KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för att minska ditt mobilberoendeBrand logo
KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för att minska ditt mobilberoende

Tobakssubstitut inte bara till vår fördel

Magnus Lundbäck, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet och läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, har länge studerat tobakens och nikotinets effekter på hälsan. Att substituten blir allt fler är inte bara till vår fördel, förklarar han.

Annons

– Att sluta röka eller snusa är förstås jättebra, men man ska inte tro att det alltid är helt riskfritt att ersätta det med något annat istället. De senaste åren har det kommit många nya tobakssubstitut som man inte alltid vet så mycket om. Flera av dessa kan vara betydligt farligare för hälsan än vad många kanske tror, framför allt bör man undvika e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck.

Du kan alltid träna dina lungor att bli starkare

E-cigaretter kan ge hjärtproblem

Han har studerat e-cigaretter och dess hälsofaror. Det som 2016 började säljas som ett rökavvänjningsmedel i Sverige, har visat sig vara långt ifrån någon oskyldig produkt. En studie som Magnus Lundbäck har lett pekar på att e-cigaretter skulle kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdom precis som vanliga cigaretter gör.

– I studien kunde vi se att människor som exponerades för e-cigaretter fick en tillfälligt ökad kärlstyvhet. Ju stelare kärl du har, desto större är risken för hjärtinfarkt och stroke. Vi tror att det är nikotinet som är det skadliga för kärlen, då styvheten kom efter e-cigaretter med nikotin, säger Magnus Lundbäck. Även e-cigaretter utan nikotin kan vara skadliga.

Annons

– E-cigarettångan innehåller många skadliga partiklar som kan ha potentiellt cancerframkallande effekter. Eftersom e-cigaretter bara har funnits några år i Sverige saknas det långtidsstudier, därför krävs det mer forskning innan vi kan dra några slutsatser.

Men e-cigaretter är väl ändå bättre än vanliga cigaretter?

– Troligtvis ja, men eftersom vanliga cigaretter är väldigt farliga är det orimligt att jämföra med. Enligt Världshälsoorganisationen dödar tobaksindustrin omkring sextio till sjuttio miljoner människor under en tioårsperiod, vilket nästan motsvarar hela Storbritanniens befolkning. Att hela tiden jämföra med cigaretter som dödar så många blir väldigt fel. Det betyder inte att det är riskfritt.

Här är sex saker tandläkaren vill att du ska veta.

Vitt snus är inte ofarligt

Hur är det då med det ”alternativa” snuset? Under 2000-talet har det vanliga bruna snuset i tobaksaffären fått konkurrens av nya dosor, som marknadsförs som ett mer hälsosamt val. Dels det nikotinfria snuset – tobaks- och nikotinfria prillor som innehåller naturliga örter, aromer och växtfibrer. Dels det vita snuset – vita prillor fria från tobak men inte nikotin. Tillverkat av samma tobaksblad som vanligt brunt snus, men genom en filtreringsprocess har tobaken tagits bort. Båda alternativ finns i olika frukt- och godissmaker, och kan verka ganska harmlösa för den oinvigde.

Annons

Välj nikotinfritt

Men skenet bedrar. Om du ska välja en prilla bör det vara en nikotinfri, råder Magnus Lundbäck.

– Nikotinfritt snus är sannolikt ofarligt vad vi vet. Men det vita snuset med nikotin kan vara skadligt för kroppen, om det används under en längre tid. Man har tidigare betraktat nikotin som något ganska ofarligt, och att det är andra ämnen i tobaken som är det skadliga. Men de senaste åren har forskningen visat att det faktiskt inte stämmer. Framför allt kan nikotin ge skadliga effekter på hjärta och kärl, som vi har sett i studierna med e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck.

"Ensamhet kan öka risken för en rad sjukdomar"

Kan det vita snuset vara lika skadligt som e-cigaretter?

– Rimligtvis får du inte samma upptag av nikotin i snusform, som när du drar in det i lungorna med e-cigaretter. Men på sikt kan det kanske ge negativa effekter på hälsan.

Läkemedelsklassade rökavvänjningsprodukter

Vad säger då vetenskapen om läkemedelsklassade rökavvänjningsprodukter som går att köpa receptfritt på apoteket? Klassikerna nikotinplåster, sugtabletter och tuggummin har funnits länge. Sannolikt är detta det bästa valet, om du ska välja ett substitut.

Annons

– Nikotinplåster, tabletter och tuggummin är bekräftade med ganska få skador på hälsan. Det finns ingen koppling till hjärtkärlsjukdom vad man känner till, så länge du tar dom en kort period är det antagligen ingen större fara. Om du fortsätter en längre tid kan det kanske finnas en viss hälsorisk och ge effekter på kärlen, men det saknas långtidsstudier på detta, säger Magnus Lundbäck.

Ta hjälp via vårdcentral för att sluta röka eller snusa

Han rekommenderar att man tar kontakt med sin vårdcentral vid användning av preparaten, för att inte riskera att fastna i ett nytt beroende.

– Vårdcentralen kan ge hjälp och vägledning vid ett rök- eller snusstopp. Preparaten ska fasas ut över tid och tas under kontrollerade former. Det är inte meningen att man ska fortsätta med rökavvänjningsprodukter, behandlingstiden rör sig om veckor eller månader. Om du har tagit dom längre bör du vända dig till din vårdcentral, som kan hjälpa dig att sluta.

Foto: TT

Annons