Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Utslag och klåda i samband med förkylning – vad kan det vara?

30 sep, 2023 
Kvinna kliar sig på överarmen
Efter influensa och förkylning fick "Nina" små röda, kliande utslag på kroppen. Hon undrar vad det kan vara och skriver till läkaren Christina Lundell för råd om lindring.
Annons

Fråga: För några veckor sedan fick jag feber och influensasymtom med efterföljande förkylning och ögoninflammation. En riktig dunderurladdning.

Nu är jag endast snorig och lite hostig, men som grädden på moset har jag sedan några dagar klåda på hela kroppen, främst på ben och armar. Det är som små röda utslag i varierande storlek, ibland är de väldigt röda, ibland syns de knappt. Vad kan det vara? Hur kan jag lindra klådan? Vet att jag haft liknande utslag förut, men kommer inte ihåg om jag var sjuk samtidigt då. /Nina

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

Läkaren Christina Lundell svarar: "Finns flera varianter"

Vilket härke till infektion!

Det finns virus (och bakterier) som ger utslag i huden medan man är sjuk. Många av barnsjukdomarna är av den typen, men det finns också andra luftvägs- och magvirus som kan vara inblandade. Under covid-19-pandemin var utslag inte helt ovanligt som symptom.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Huden kan också reagera genom att drabbas av utslag när infektionen har gått över. Också av sådana utslag finns det flera varianter.

Ibland kan man få utslag som stannar på samma ställe. Medaljongsjuka (pityriasis rosea) kan börja som ett större utslag och sen bli prickar på bål, rygg, armar och lår. De brukar gå över av sig själv efter 6–8 veckor.

Andra kan drabbas av nässelutslag, urtikaria, i efterförloppet av en infektion. De utslagen flyttar runt på kroppen, går bort och kommer tillbaka, kan ibland klia lite grann och störa sömnen.

Har man “konstiga” utslag kan det vara skönt att få en bedömning av dem, och om de besvärar en finns det mediciner som kan lindra.

Annons

Du beskriver klåda, och där finns det hjälp att få. I vissa fall kan en mildare kortisonkräm lindra. Ibland kliar utslagen så förfärligt att det kan vara svårt att sova och då kan antihistamintabletter stilla klådan och dessutom göra att man blir trött. Drabbas man av nässelutslag som inte vill ge med sig kan man behöva äta antihistamintabletter under en lite mer utdragen period.

Tänk på att bära luftiga kläder, inte duscha för varmt och vara noga med att smörja in kroppen med en vanlig “snäll” hudkräm så att skinnet är i bästa möjliga skick.

För en del kan starka kryddor och vissa livsmedel trigga en upprörd hy så se om du kan identifiera och prova att utesluta dessa.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons