Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag har ont i käken – kan det vara trigeminusneuralgi?

26 feb, 2024 
Medelålders kvinna tar sig om sin onda käke
"Moona" har då och då ont i käken och kinden. Smärtan är kortvarig men stark. "Kan det vara trigeminusneuralgi?", frågar hon läkaren Christina Lundell som ger tips om hur lindring och läkemedel.
Annons

Fråga: Sedan några månader tillbaka har jag haft återkommande smärta i käken och kinden. Jag har sökt läkare, som inte kunnat säga vad det är. Smärtan är kortvarig men stark och kommer bara då och då. Därför var det också svårt att visa läkaren exakt var det gör ont, då jag var smärtfri när jag var där. Jag har sökt runt på internet och ramlade över en artikel om trigeminusneuralgi. Kan det vara det jag har? Vad innebär det i så fall? Jag är i övrigt frisk, rör på mig och äter inga mediciner. /Moona

Läkaren Christina Lundell svarar: "Skadad eller klämd nerv"

Smärtans karaktär kan avslöja en hel del om orsaken. Molande, tryckande, ilande smärtor har olika orsaker, en smärta som finns hela tiden skiljer sig från den som bara kommer vid en viss rörelse och en diffus smärta har ofta andra orsaker än en specifik.

Annons

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Jag håller med om att det mycket väl skulle kunna vara trigeminusneuralgi som du lider av. Du beskriver en huggsmärta. Den kan ofta triggas av olika saker, till exempel kallt vatten, kryddor, stress, rörelse. Den kan vara väldigt intensiv men ger med sig lika fort som den kom. En del personer får många attacker varje dag.

Trigeminus är en nerv som kommer ut framför örat och delar upp sig i tre delar, två neråt käken och en mot ögat. De bidrar med känseln i ansiktet och muskelfunktion i exempelvis öga, tuggmuskler och främre delen av tungan.

Ibland kan trigeminusneuralgi uppstå efter en mekanisk skada på nerven, ibland för att den blivit klämd under lång tid och ibland hittar man ingen tydlig orsak. Av någon anledning är det vanligare med besvär på höger än på vänster sida.

Annons

Trigeminusneuralgi är i sig inte farligt vilket är en klen tröst eftersom det kan vara riktigt smärtsamt.

Så undviker du spänd käke - med naprapatens övningarBrand logo
Så undviker du spänd käke - med naprapatens övningar

Så sök vård igen. I dag finns det läkemedel som kan hjälpa: Karbamazepin eller gabapentin är två sorter som man brukar börja med när man känner sig säker på diagnosen. Om inte det hjälper finns det andra läkemedel. “Vanlig” smärtlindrande medicin som alvedon och ipren brukar inte hjälpa hela vägen eftersom det är nervsmärta. En del personer behöver få träffa neurolog, ibland behövs hjälp med operation.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons