Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag har förändrats till det bättre –ändå ser folk mitt gamla jag?

06 apr, 2023 
En medelålders kvinna möter en annan kvinna på gatan
Läsaren fick en dålig start i livet och kan inte sluta fundera på vad andra personer tyckte om hennes gamla jag. Förstorar jag upp det hela? frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna i övre medelålder som har haft ett väldigt tufft liv. Min barndom, ungdom och tidiga vuxenliv var präglat av att jag växte upp i en väldigt dysfunktionell familj. Det gjorde att jag fick en väldigt dålig start och en dålig grundtrygghet. Dock hade jag en väldig tur som träffade en vän som hjälpte mig väldigt mycket och såg till att jag tog tag i mitt liv och fick en hel del hjälp.

VIDEO: 8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
VIDEO: 8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Jag har arbetat med mig själv under många år och kan nog säga att jag i dag är en ganska positiv och harmonisk människa. Jag har ett bra arbete som jag trivs med, en dotter vars pappa är fin mot henne även om vi inte lever ihop. Jag har många fina vänner och bor bra. Min dotter är i tonåren och jag har varit mån om att ge henne en annan barndom än jag själv fick och jag tycker att hon verkar må bra och vara en stark och modig ung tjej. Jag måste säga att jag är ganska stolt över mig själv att jag lyckats så bra i mitt liv trots en dålig start. Det kunde faktiskt gått helt åt pipan.

Annons

Anledningen att jag skriver nu är att jag trots allt ibland har svårt att släppa tankarna på det som var och den person jag var då. Det händer att jag träffar människor som kände mig då och då funderar jag alltid på vad de tänker om mig och vad de tyckte då och tycker nu. De tyckte nog att jag var en väldigt konstig tjej och de märkte kanske att jag mådde dåligt. Kanske bryr de sig inte alls när de träffar mig nu men jag själv kan inte låta bli att fundera mycket på hur de såg mig och vad de tänkte. Är jag självupptagen som tänker så här? Förstorar jag upp det hela? /"Förvandlad"

Maria Jacqueline Bratt

 • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
 • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
 • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Du har också bilder av dem och hur de var då"

Först vill jag bara säga att du verkligen gjort en fantastisk resa. Det är oerhört bra gjort av dig att ha lyckats vända ditt liv och gå från otrygghet och dålig självbild till en harmonisk tillvaro med stor tilltro till dig själv. Det är verkligen ingen enkel resa du gjort och jag är full av beundran. Det tror jag de flesta andra blir också som får höra om din förändring och ditt stora jobb.

Annons

Självklart kan man aldrig helt sudda ut sin bakgrund och jag tycker inte det är önskvärt heller. Det du varit med om har ju format dig till den du är i dag och spelar också roll i hur du ser på livet idag. Människor som tagit sig igenom jobbiga och svåra saker får ofta en empatisk syn på andra och en ödmjukhet inför livet. Säkert är det så att de människor från förr som du möter igen har en bild av dig på hur du var då. Den varierar säkert från olika personer. Du har också bilder av dem och hur de var då. Vi bär alla med oss dessa bilder av människor vi mött och ibland stämmer dessa bilder inte alls med hur personerna är när man möter dem flera år senare.

Det är nog mer regel än undantag att vi människor förändras på olika sätt. Vi mognar och genomgår massa olika saker som får oss att se på livet och vår tillvaro på ett annat sätt. Och tur är väl det. Det är absolut ingenting negativt. Men du väljer naturligtvis själv hur mycket du vill berätta för dem du möter om hur din förändring varit. Du har ingen skyldighet att berätta om vad du gjort eller inte. Om du känner dig nyfiken på vilken bild de haft av dig under åren så kan du naturligtvis fråga. Jag tycker att du ska tänka på dig själv från förr med värme och acceptans. Du var den du var då på grund av de omständigheter du levde under. Nu har du förändrats och är en annan person som mår bättre. Det är bara att gratulera.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

SE OCKSÅ: Hälsotrender 2023 - Nytt inom kost och träningBrand logo
SE OCKSÅ: Hälsotrender 2023 - Nytt inom kost och träning

Foto: TT/Shutterstock

Annons