Hickan går över när jag rapar – hur hänger det ihop?
Jag får hicka så himla ofta, vilket är både irriterande och pinsamt! Vad kan det bero på? Konstigt nog så upplever jag i princip alltid att hickan går över om jag lyckas rapa. Hur hänger det ihop, kan hicka hjälpa luften att komma ut? Jag får enstaka hickningar till och från under dagarna, som alltså som sagt går över när jag rapar. Väldigt sällan håller hickan i sig länge, även om det såklart händer. Kan man göra något för att motverka hicka?
/Hilde
Läkaren Christina Lundell svarar: Det kan orsaka hicka
Hickningar skapas av ofrivilliga reflexrörelser i diafragman (mellangärdet). Diafragman är ett muskelmembran mellan lungorna och buken som är viktigt för andningen. Den har rikligt med nerver som till viss del löper parallellt med nervförsörjningen till matstrupe och magsäck. Reflexen kan utlösas av många olika orsaker.
Matstrupen går från svalget, ner i bröstkorgen och vidare igenom diafragman. Precis under ligger magsäcken. Rapningar kommer från gas i magsäcken. Oftast har man svalt ner luft, kanske när man ätit eller druckit kolsyrad dryck. En del sväljer luft utan att tänka på det, men det är inte särskilt vanligt. Om man äter och dricker hastigt eller får mycket luft i magen kan magsäcken spännas ut och ändra läge. För vissa personer kan det orsaka en retning på diafragman – eller på nerverna som styr dess funktion. Resultatet blir att man kan få hicka.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Jag vet ju inte säkert varför din hicka går över när du rapar, men möjligen kan gasen i magsäcken trycka uppåt mot diafragman och skapa en retning som sedan försvinner när du rapar upp luften. Ibland kan det finnas andra orsaker bakom hicka, till exempel sura uppstötningar eller en försvagning av diafragma-membranet som gör att delar av magsäcken hamnar ovanför i stället för under diafragman, men det är inte så vanligt.
Tips för att minska besvär
Rent praktiskt kanske du kan få mildare besvär genom att äta lugnare, tugga noga, svälja makligt och dricka lite långsammare. Observera om det är vissa saker som utlöser hickningar och rapningar eller om det finns något annat som kan bryta besvären.
Det låter sammantaget som att dina besvär är snälla och hanterliga. För enstaka personer kan sådana här besvär påverka livskvaliteten och då behöver man ta reda på att det inte är något fel på organen eller motoriken runt sväljfunktionen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg – 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock