Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kan inte sluta prutta och rapa – varför är jag så gasig?

17 aug, 2023 
En kvinna som biter på naglarna
Hon har stora problem med att hon rapar och pruttar ofta. Nu undrar hon varför hon är så gasig? Så här svarar läkare Christina Lundell.
Annons

Fråga: Jag har ett jobbigt problem. Jag är väldigt gasig och både pruttar och rapar ofta. Hemma känns det okej att släppa väder, jag och min sambo gör det inte till någon stor grej. Men det är jobbigt att vara i sociala sammanhang och på jobbet. Jag har lärt mig att släppa ut rapar och pruttar tyst, men då är jag i stället rädd för att det ska lukta. Samtidigt är det inte hållbart att springa in på toaletten hela tiden.

Se också: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålderBrand logo
Se också: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålder

Varför är jag så gasig? Vad kan jag göra? Jag äter varierat, en ”normal” kost. Vad jag vet så är jag inte allergisk mot någonting. Jag får till exempel inte ont när jag ätit/druckit mat med gluten eller laktos.

/Storpruttarn

Christina Lundell

  • Christina Lundell är ST-läkare i allmänmedicin och svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Läkare Christina Lundell svarar: "Läs på om Fodmap"

Tack för din ärliga fråga. I snitt pruttar var och en av oss 20 gånger per dygn, men det är väl knappast en tröst här och nu. Det låter som att du inte har haft det så här hela livet och att din gasighet begränsar din vardag.

Du beskriver inte smärtor i magen eller att tarmfunktionen förändrats eller begränsar dig, har du sådana besvär bör du söka vård.

Så vad kan du göra åt dina besvär? För enkelhets skull kanske vi ska dela upp problemen i två beståndsdelar – luft som strömmar “uppåt” i form av rapningar och luft som tar “bakvägen” ut.

Vad gäller besvär med rapar kan du fundera på om det kommer ner extra luft. Om du dricker stora mängder kolsyrad dryck, tuggar tuggummi, snusar eller röker kan det vara läge att pausa. Om du äter hastigt och tuggar slarvigt så prova att sänka hastigheten. Ibland kan sådana justeringar göra skillnad.

Ditt andra problem är gasighet. Vissa magar har svårare med viss sorts mat och du nämner att du provat att ta bort laktos och gluten utan förbättring. För många magar kan vissa grönsaker vara riktigt tuffa. Jordärtskockor, lök, avokado och kål är exempel på grönsaker som kan ställa till det. Allt för mycket fiber kan också vara för jobbigt. Det finns ett begrepp som kallas Fodmap som kan vara värt att läsa på om, sök fram en lista på nätet och fundera över om det har en koppling till dina besvär. Det finns dietister som kan hjälpa till för en mer systematiserad utvärdering.

Annons

Hoppas att dessa råd kan lindra dina besvär, annars får du gå vidare.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons