Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min "droppfot" isolerar mig – kan jag operera?

03 jun, 2023 
Äldre kvinna känner på sin bara fot
Läsaren har en så kallad droppfot, den hänger och är sned. Sjukgymnasten sade att träning kan hjälpa – men finns det verkligen ingenting annat att göra? undrar läsaren. Läkaren Michael Seipel svarar.
Annons

Fråga: Jag undrar om det går att operera droppfot? Jag blev opererad i höger höft för drygt två år sedan och läkaren sade att operationen blev lyckad. När jag skulle komma i gång efter operationen var min fot mycket sned när jag skulle resa mig och det gjorde ont när jag trampade ner på den. Sjukgymnasten lyssnade aldrig riktigt på vad jag sade och menade att så där kan det vara och det brukar gå över när du tränar.

När jag var på återbesök frågade jag läkaren om foten gick att operera rätt igen så att den inte hänger ner men fick blankt nej. Jag har pratat med andra som säger att jag har en droppfot. Går det verkligen inte att göra något? Jag blivit väldigt isolerad eftersom det inte går att köra bil längre. /Ledsen

Läkaren Michael Seipel svarar: "Foten släpar mot marken när man går"

För det första tycker jag att det låter mycket märkligt att man avfärdat dig på det här sättet. Med ”droppfot” menas att man har en svaghet i de muskler vilka lyfter fotryggen uppåt mot underbenets framsida. Följden blir att foten släpar mot marken när man går. Gångförmåga och balans försämras och den som är drabbad måste böja i höft och knä för att kompensera. Det sistnämnda kan resultera i smärtor. Känslan av bristande balans och osäkerhet gör att fallrisken ökar. Att gå i trappor, över trösklar eller ojämnheter blir problem eftersom den hängande foten tar i. Steget kan heller inte avvecklas normalt när man går. Obalansen i muskulaturen kring fotleden gör att foten så småningom deformeras på ett typiskt sätt och detta ger en ytterligare försämring av gångförmåga och balans. Droppfot får stora konsekvenser för den som drabbas eftersom funktionsnedsättningen ställer till problem i många vardagssituationer. Något som i sin tur kan resultera i isolering och sänkt livskvalitet.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Orsaken till droppfot kan vara skador eller sjukdomar i de nerver vilka styr de berörda musklerna men det kan också vara sjukdomar i själva musklerna. Tillfälliga besvär med droppfot kan uppkomma om nerven av någon anledning blir klämd under knät av till exempel ett gips eller en hög stövel. Om trycket upphör brukar förlamningen släppa inom ett par veckor. Långvariga besvär uppkommer vid en direkt skada på nerven till exempel i samband med en operation kring höft- eller knäled.

Kall om fötterna? Fem anledningar som kan ligga bakomBrand logo
Kall om fötterna? Fem anledningar som kan ligga bakom

Andra orsaker är sjukdomar i hjärna och ryggmärg, borrelia och diabetes. Började dina besvär i anslutning till operationen eller hade du haft någon känning innan dess? Vad jag kan förstå har det inte gjorts någon utredning om den bakomliggande orsaken. Droppfoten ger nu högst påtagliga konsekvenser i din vardag och man måste naturligtvis hjälpa dig på bästa sätt. För det första måste diagnosen fastställas. När det sedan gäller behandling måste denna, om möjligt, i första hand riktas mot den bakomliggande orsaken. Vid bestående besvär kan man få hjälp av fysioterapeut med erfarenhet av den här typen av funktionsnedsättning. För att korrigera den hängande foten kan man använda en skena vilken lyfter foten. Man kan också ”hänga upp” foten på kirurgisk väg genom förflyttning av senor kring fotleden, här finns olika tekniker. Vad du nu ska göra är att ta kontakt med din familjeläkare för att få hjälp med att komma vidare till en specialist.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons