Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Blefarit: Hur blir jag av med blåsorna vid ögonfransarna?

26 dec, 2024
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Kvinna som tvättar ögonen med en bomullspad framför spegeln.
"Lotta" har besvärande blåsor vid ögonfransarna och lyckas inte få bort dem på egen hand. Läkaren Hanna Brännlund ger råd om den ofta återkommande sjukdomen blefarit.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Fråga: Jag har besvär med blåsor vid ögonfransarna på båda ögonen. Tvättar med vatten och kör även natriumklorid på en bomullspad över fransraderna. Jag har alltid haft väldigt känsliga ögon men aldrig tidigare haft blåsor som nu. Ibland kliar och svider det, men framför allt är det ofta rött och svullet vilket gör att det påverkar mitt utseende.

Jag sökte hjälp hos min vårdcentral men kände inte att jag fick någon förklaring eller hjälp. Ska jag behöva ha det så här? Vad kan blåsorna bero på och finns det verkligen ingen hjälp eller bot? Tacksam för svar!

/Lotta

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Råd från en expert
Doktorn svarar
Annons

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Bakterier och mjäll är vanliga orsaker"

Det du beskriver låter som blefarit, ögonlocksinflammation. Det är en ofarlig men ofta långdragen och återkommande åkomma. De vanligaste symtomen är, precis som du beskriver, rodnad, klåda och skavkänsla. Man kan även ha besvär med ökat tårflöde samtidigt som ögonen känns torra och grusiga.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Det är alltid båda ögonen som drabbas, och precis som för dig så blir ögonlockskanterna rodnade och svullna. Blefarit drabbar vanligen äldre och även personer med känslig och torr hud. Vissa sjukdomar ökar också risken, som rosacea och eksemsjukdomar.

Annons

Man skiljer på främre och bakre blefarit. Främre blefarit drabbar framsidan av ögonlockskanterna. De vanligaste orsakerna är infektion av bakterier eller mjäll i ögonfransarnas hårrötter.

Vid bakre blefarit så drabbas insidan av ögonlocken av inflammation och att körtlarna täpps till. Körtlarna som sitter där ska normalt fungera som smörjmedel och återfukta ögat. När de blir inflammerade och igentäppta blir följden sämre smörjning och återfuktning, med symtom som torra ögon, vilket ofta blir besvärande. Bakre blefarit är ofta ett delsymtom vid eksemsjukdom eller rosacea.

Diagnosen ställs baserat på symtom och den kliniska bilden som vi får när vi tittar på ögat och ögonlockskanterna i ett ögonmikroskop. Sällan behövs någon vidare utredning.

Behandlingen är i första hand icke-farmakologisk, alltså precis det som du redan gör: rengöring med fuktiga kompresser en till två gånger dagligen. Daglig rengöring minskar mängden bakterier och mjäll och därmed risken för infektioner. Efter rengöring rekommenderar vi behandling med återfuktande ögondroppar eller salva som köps receptfritt på apoteket för att lindra symtomen.

Annons

Tyvärr är blefarit ofta ett kroniskt tillstånd och besvären kommer ofta tillbaka. Det är därför viktigt att få till en rutin för daglig ögonlockshygien som fungerar bra för just dig, med rengöring och smörjning av ögat. Utöva gärna också en lätt fingermassage av ögonlocken för att möjliggöra öppning och tömning av körtlarna bakom, för att undvika att de täpps igen.

Om besvären blir mer uttalade och egenvård inte räcker till så kan det ibland behövas läkemedel. Det vanligaste är då att vi förskriver salva som innehåller svamp- och bakteriedödande medel, eller antibiotikadroppar.

Om dina besvär bara skulle drabba ena ögat eller om du har en bakomliggande hudsjukdom så rekommenderar jag dig att kontakta din vårdcentral för bedömning. Annars är rådet daglig rengöring.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons