Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur länge ska jag behöva leva med sviterna efter stroken?

12 mar, 2023 
En kvinna med värk håller händerna för vänster knä

Vår läsare drabbades av en stroke och har nu besvär med förlorad känsel, stelhet och värk i kroppen. Hon undrar hur lång tid återhämtningen tar och vänder sig till läkaren Michael Seipel för svar.

Annons


Fråga: För snart ett år sedan drabbades jag akut av smärtor i hand och fot på vänster sida samtidigt som jag också blev svag i armen och foten. Ringde 112 och fick snabbt hjälp till sjukhus med ambulans. Undersöktes på akuten där doktorn först inte trodde det var en stroke men efter att jag varit på röntgen av huvudet sade man att det nog var det ändå. Sedan kom jag på avdelning där jag fick ta fyra tabletter på en gång. På vårdavdelningen blev jag sedan kvar i tre dagar medan man gjorde flera olika undersökningar. Jag fick bland annat under två dagar bära en liten ”väska” för att undersöka hjärtat. Under dom tre dagarna jag var på sjukhus kom kraften i armen och handen tillbaka lite bättre. När jag åkte hem sa doktorn att det kunde ha varit en liten stroke, att jag hade haft tur, att rörligheten nog kunde komma tillbaka delvis. Jag skulle träna och så fick tiden utvisa. Men hur länge?

5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Nu har jag bra rörlighet i kroppen. Gör allt jag gjort innan det här hände. Men efter att ”bara” haft ont i hand och fot har jag nu besvär med känseln i halva kroppen, värk också. Det känns som om jag går på kuddar. Ibland känns det som ett järnband om benet. Vänster läpp är också lite stel och handen känns stel. Tungan och läpparna är torra och svider. Det ”bränner” i armen av och till. Det är lite svårt att beskriva men det känns jobbigt. Vissa dagar är lite bättre men ibland är det väldigt besvärligt. Går på ”gym”, vattengympa, dansar och cyklar men inget är roligt när jag hela tiden känner av det här och grubblar över hur det ska bli.

Annons

När jag var på senaste återbesöket svarade inte doktorn på mina frågor ordentligt utan satt mest och tittade in i datorn. Jag vågade inte tjata och fråga om det. Vet inte hur länge jag ska orka, kanske har jag för lite tålamod.
/
”Ulla, 67 år”

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkaren Michael Seipel svarar: "Smärtan kan bero på skador i själva hjärnan"

Av ditt brev drar jag slutsatsen att drabbades av något som kallas för en ischemisk stroke. Detta innebär att ett blodkärl i anslutning till din hjärna blivit tilltäppt antingen av en förträngning i själva blodkärlet eller av en propp, en emboli, som kommit med blodströmmen. Detta leder till syrebrist, ischemi, och vävnadsdöd inom det område som det drabbade blodkärlet försörjer.

Du blev väl omhändertagen i det akuta skedet av din stroke. Man gjorde bilddiagnos med antingen datortomografi/DT eller MR och sedan satte man in ett blodförtunnande läkemedel i hög dos/uppladdningsdos. Efter vad jag kan läsa ut av ditt brev fick du ingen propplösande behandling/trombolys. Under tiden på mottagningen började du få tillbaka rörligheten och det är ju ett gott tecken. Långtids-EKG gjordes för att se om du hade några störningar i hjärtrytmen/arytmi. Detta eftersom vissa typer av arytmi kan bidra till blodproppsbildning och embolier.

Annons

Av det du skriver i ditt brev får jag intrycket att du blev bra omhändertagen i det akuta skedet men att man nu kan ha missat i rehabiliteringen. Gjordes någon rehabiliteringsplan i samband med att du skrevs ut eller vid något av de första återbesöken? Det ska man göra.

Visst hade du ”tur” som inte fick några mer utbredda skador av din stroke men dom besvär du har fått innebär ju ändå en högst påtaglig förändring av din vardag. Smärta och känselstörningar av den typ du beskriver uppträder inte sällan efter stroke. Smärtan kan dels bero på skador i själva hjärnan och dels vara en följd av förlamningar och försämrad muskelfunktion. Du skriver att du har ”bra rörlighet” och då tänker jag mig att din smärta är av den förstnämnda typen. Den kallas på fackspråk för centralt utlöst neuropatisk smärta.

Av ditt brev framgår att du själv är aktiv på alla sätt men att du har fått dålig stöd i den fortsatta rehabiliteringen. Ditt dominerande problem är smärta och känselstörning. Du borde få tala med någon som har speciella kunskaper om detta, till exempel en neurolog- eller smärtspecialist. Det finns behandlingar man skulle kunna prova för att försöka lindra dina besvär. Be din läkare på Vård-centralen hjälpa dig med remiss till en specialist i ditt närområde. Det finns säkert något man kan göra för att hjälpa dig.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons