Annons

Annons

Forskning: Frukt och grönsaker gör dig lyckligare

Forskning: Frukt och grönsaker gör dig lyckligare

Frossa i frukt och grönt – det är bra för både kroppen och själen...

Frukt och grönsaker är inte bara bra för din kropp – utan även för din psykiska hälsa! Så här mycket grönt ska du mumsa i dig för att öka ditt mentala välbefinnande!

I en stor brittisk undersökning med nästan 14 000 deltagare har man hittat en stark koppling mellan det psykiska välmåendet och konsumtionen av frukt och grönsaker. Personer som äter den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker om dagen mår betydligt bättre mentalt än de som får i sig för lite grönt. Detta gäller både män och kvinnor.

Annons

Läs även: Vilken färg är nyttigast? Så väljer du rätt frukt och grönt!

Gilla MåBra på Facebook

I studien undersöktes vilka livsstilsvanor som hängde ihop med mental hälsa. Förutom rökning – som visade sig vara väldigt dåligt för det psykiska välmåendet – är konsumtionen av frukt och grönsaker den faktor som mest påverkar hur vi mår psykiskt. De män och kvinnor som åt mest frukt och grönsaker var också de som mådde allra bäst.

I en annan studie som har publicerats i American Journal of Public Health kom man fram till liknande resultat. Över 12 000 personer deltog i den sex år långa studien där forskarna kartlade hur nöjda försökspersonerna var med sina liv. Personerna i studien ombads att öka sitt intag av frukt och grönsaker från i princip ingenting, till åtta portioner om dagen och resultatet var att majoriteten blev mycket gladare.

Läs även: Sötpotatis eller vanlig potatis – vilken är nyttigast?

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…