QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

32 smarta knep vi lärt oss ”den hårda vägen”

15 maj, 2024 
Ebba S. Dahlman
Shutterstock/TT, TikTok/@thecleaningchemist
”Va!? Fanns det ett så enkelt sätt att göra det på?”
Blir du ofta frustrerad av vardagssysslor och tänker att det borde finnas ett enklare sätt?
Då är det här listan för dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hacka lök på nolltid med detta smarta knepBrand logo
Hacka lök på nolltid med detta smarta knep

Ordet ”hack” eller ”lifehack” florerar flitigt i diverse sociala mediekanaler och har blivit ett vedertaget lånord från engelskan. Men vad är egentligen ett lifehack och vad kvalificerar sig att kallas för ett hack?

Ett hack är helt enkelt ett smart knep eller en genomtänkt teknik, som gör vardagliga bestyr mer effektiva. Tänk exempelvis på hushållssysslor som tidigare gett dig huvudvärk, men som med ett hack kan utföras i en handvändning. Otroligt tillfredsställande!

Här nedan har vi på MåBra-redaktionen samlat några av våra bästa vardagshack – som vi lärt oss ”den hårda vägen”.

Redaktionens bästa hacks – som vi önskar att vi hade lärt oss tidigare

Det mesta på den här listan kan säkert tyckas vara självklarheter eller vedertagna husmorsknep för många, men vi slår vad om att det finns något nytt tips för alla.

Annons

Ja, vi är inte blyga att erkänna att det tog många år innan vi klurade ut vissa så kallade "självklarheter" och skrattade högt för oss själva. Ta del av de saker vi önskar att vi (och några generösa personer i sociala medier) hade lärt oss tidigare!

1. Två påsar i sopkärlet

”Det har hänt mig några gånger att jag ska slänga sopor och så går avfallspåsen sönder. Då står man där med massa illaluktande sopor i både sopkärlet och i hela köket. Inte så kul. Efter det började jag rutinmässigt alltid ha två påsar i sopkärlet. På så vis kan jag alltid dubbelkolla efter eventuella läckor när jag lyfter ur den fulla påsen, och OM det skulle vara så att den är för tung och går sönder, så hamnar det i den yttre påsen. Mycket lättare att städa upp!”

2. Durkslagets design

”Jag upptäckte för inte så länge sedan att jag använt mitt durkslag fel. I stället för att hälla ut pastan eller grönsakerna i durkslaget i diskhon, så ska man alltså göra det omvända; placera durkslaget i kastrullen och vända ut vattnet i diskhon. Så självklart egentligen när man tänker på det.”

korrekt sätt att hälla ut vatten ur kastrullen med hjälp av ett durkslag
Bilden till vänster visar det ”vanliga” sättet att använda ett durkslag på, och bilden till höger visar den tilltänkta funktionen med durkslagets design.Shutterstock/TT, Privat

3. Salladspåsen

”Om du lägger in en bit hushållspapper i den öppnade påsen med salladsmix så håller den sig fräsch och krispig mycket längre än vanligt.”

Annons

4. Hur man äter musslor…

”Jag älskar att äta musslor, speciellt på sommaren. XX lärde mig att använda skalet från en uppäten mussla för att få ut de gottiga ur resterande små halvöppna snäckor. Så smart och mindre kladdigt!”

kvinna äter moules frites med musselskal
Vi kommer aldrig mer använda våra händer för att öppna musslor när vi njuter av en god moules frites. Musslorna är ju som små ”inbyggda greppverktyg” – smart!Shutterstock/TT

5. ... och pistagenötter

”Samma tips som för musslorna går att applicera på pistagenötter, som ju kan vara ett tidskrävande snacks att skala. Alltså i stället för att skala med fingrarna, använder jag skalet från en tidigare nöt för att hjälpa till att bända upp nästa nöt.”

6. Bestickhållaren i diskmaskinen

”Länge, länge, länge tog jag de rena besticken ur den lilla bestickbehållaren i diskmaskinen och fraktade dem över hela köket för att lägga i rätt låda. Ofta med svordomar för att jag råkat tappa en gaffel eller kniv på mitt fina trägolv. Det tog pinsamt lång tid innan jag insåg att man faktiskt kan plocka ur bestickbehållaren och ta den till rätt låda i stället.”

diskmaskin inuti
Bestickbehållaren i diskmaskinen är oftast portabel.Shutterstock/TT (redigerad)

7. Bananer i aluminiumfolie

”En liten bit aluminiumfolie på toppen av bananen, eller för att hålla ihop hela bananklasen, ökar hållbarheten enormt. Nu slipper jag bananer som blir övermogna, bruna och tråkiga på två röda!”

Annons

8. Ta bort senan i kycklingen

”Det tog tidigare överdrivet mycket tid och noggrant knivarbete för mig att skära bort den vita senan som sticker ut ur olika kycklingfiléer. Jag såg någon göra detta ‘gaffelknep’ på Instagram och blev frälst direkt efter att ha testat en gång. Det funkar verkligen och är ett så himla smidigt sätt att göra denna kniviga syssla på.”

9. Persilja i rivjärnet

”Ta en kvist persilja, eller annan bladkrydda, och trä in i ett hål på rivjärnet från utsidan. Dra sedan i kvisten från insidan av rivjärnet och genom hålet, då har du snabbt separerat kryddbladen från stjälken. Bladen hamnar på rivjärnets utsida och stjälken på insidan. PS. Fungerar även med ett durkslag som har nätta hål.”

Annons

10. Träsked över kastrullen

”Ett gammalt husmorsknep som säkert alla har koll på, men som fick mig att titta storögt i förtjusning på min mamma, när jag såg henne göra det för första gången. När vattnet i kastrullen kokar så häftigt att det håller på att koka över, lägger man bara en träslev över kastrullen och vips, som magi, så kokar vattnet längre ner i kastrullen i stället.”

11. Skala granatäpple

”Det är verkligen superjobbigt att skala granatäpple och jag tillbringade orimligt mycket tid på detta när jag var i 20-årsåldern. Då hade jag nämligen en fix på just granatäppelkärnor i olika maträtter och som snacks. Det var inte förrän i sena 30-årsåldern som jag insåg att det fanns massor av tutorials i sociala medier dedikerade till tips och trix på hur man skalar denna svårflörtade frukt. Efter att ha prövat många av dem har jag fastnat för det knepet där man skalar granatäpple i en bunke med vatten. Det går så fort och det blir dessutom inte söligt (med massa svårstädade röda fläckar) överallt på köksbänken!”

skala granatäpple
Att skala granatäpple kan vara frustrerande om man inte har ett bra hack.Shutterstock/TT

12. Flingpaketet

”Vänd påsen i flingpaketet upp och ner innan du öppnar den. Då fördelar sig småsmulorna genom hela påsen i stället för att samlas i botten av paketet.”

Annons

13. Kärnan i avokadon

”Kärnan i avokadon har en funktion som tidigare var helt okänd för mig, men som jag nyligen fick lära mig när jag blev bjuden på tacokväll hos en nära vän. Hon la kärnan i guacamolen innan hon ställde fram den på matbordet. ‘Varför då?’, frågade jag. ‘Den håller sig fräschare längre’, fick jag till svar. Det stämmer faktiskt. Kärnan hjälper till att fördröja mognadsprocessen genom att förhindra oxidering. När jag har en halv avokado som ska in i kylen låter jag numer alltid kärnan sitta kvar.”

14. Liten sked i mousserande

”Om man har en flaska av något mousserande, som man inte dricker upp vid tillfället, kan man ställa den i kylskåpet med en liten tesked i flaskhalsen. Då försvinner inte bubblorna lika snabbt och drycken blir så där tråkigt avslagen.”

15. Snabbtips vid stopp i diskhon

”Alla kanske vet det, men min svåger är rörmokare och har lärt mig att om man kokar upp vatten med diskmedel i och sen häller det i diskhon så renar det rören. Alltså fett och sådant skit försvinner. Så har man lite stopp kan man testa det innan man tar isär alla rör. Då får i alla fall min kräkreflex jobba hårt, så skönt om man kan undvika det.”

Annons

16. Ketchupbägare på hamburgerrestaurang

”Jag var alltid den som tog två små ketchupbägare (och fyllde upp till kanten) till min pommes varje gång jag var på snabbmatsrestaurang. Tills jag lärde mig att den lilla bägaren faktiskt är designad för att vikas ut, så att man får plats med dubbelt så mycket ketchup. Så smart ju!”

ketchupbägare hamburgerrestaurang
Ketchupbägaren till höger i bild visar hur den är tänkt att användas av hamburgerrestaurangens gäster.Privat

17. Festispaketets flärpar

”Såg hur någon i sociala medier hade vikt ut de översta flärparna på festistetran så att hennes son kunde hålla i flärparna och dricka ur sugröret, i stället för att trycka på paketet så det sprutar överallt. ”

En amerikansk kvinna tog till sociala medieplattformen X (tidigare Twitter) för att visa det smarta knepet med sonens juicepaket. Se screenshot på hennes inlägg ovan.X/@kylanxx155

18. Hårfön till städning

”Elementen är definitivt svårstädade hemma hos mig och jag drar mig därför från att göra det väldigt länge. Tills jag såg det här hacket på TikTok. Någon riktigt smart person kom på att man ju kan använda hårfönen för att blåsa bort dammet där man inte kommer åt. Alltså inget som behöver skruvas isär och jag behöver inte ligga på rygg under elementet med en trasa och få allt guck på mig.”

19. Toalettpappersrulle på dammsugaren

”Sätt en tom toalettpappersrulle på tippen av dammsugaren och vips så har du ett hemmagjort munstycke för alla de där små springorna som dammsugaren inte annars kommer åt. Perfekt för att bland annat städa bilen.”

20. Klädroller på lampskärmar

”Lampskärmar blir snabbt dammiga och är inte helt lätta att göra rent med dammvippa eller microfiberduk. Jag har börjat använda en vanlig klädroller för att fånga upp det värsta dammet – fungerar kanonbra!”

@house.becomes.home

Home tip!!!! Use a lint roller to clean lamp shades and felt pads on the bottom of furniture! #onlyinmycalvins #home #hometips #cleaning #cleaninghacks #lifehack #diy

♬ original sound - Jordan | house.becomes.home

21. Tejpbit för att mäta var man ska borra

”Det är riktigt tradigt att behöva mäta och räkna om och dubbelkolla mått och dubbelkolla igen när man har något snickarprojekt eller exempelvis ska hänga upp en tavla. Lärde mig det här ‘tejpknepet’ senaste gången jag flyttade och fasiken så lätt det gick. Kan varmt rekommendera.”

22. Ta död på dålig lukt med ättika

”Jag köpte en vintageväska nyligen som luktade lite unket. Då ställde jag en skål med ättika i väskan under ett dygn och det dödade lukten”

Annons

23. Hållbarhet på skönhetsprodukter

”Lärde nyligen min mormor att det finns en liten symbol, som ser ut som en öppnad burk, på baksidan av skönhetsprodukter. Den symbolen indikerar produktens hållbarhet. Om det står exempelvis ‘12M’ inuti symbolen så betyder det att innehållet har en hållbarhet på 12 månader från det att den öppnats. Jag förklarade för mormor att det är extra viktigt att kolla hållbarheten på hennes solskyddsprodukter, så att hon inte bränner sig i solen.”

symbol hållbarhet smink-, hår- och hudvård
Leta reda på den här symbolen på baksidan av dina skönhetsprodukter, så slipper du fundera över bäst före-datum.Privat (redigerad)

24. Hårnålen åt fel håll

”Frisören som gjorde min bröllopsuppsättning berättade för mig att många använder hårnålar (sådana vanliga som är raka på ena sidan och räfflade på andra) på fel sätt. Många sätter den räfflade sidan utåt, och det kan man visst göra om man vill ha det som en fin detalj, men den räfflade sidan ska vara vänd inåt mot hårbotten enligt frisören. Då sitter spännena mycket bättre och din håruppsättning håller sig därmed fin en längre tid.”

Annons

25. ”Trefingersregeln” för solskydd

”Jag tar alltid solskyddskräm på tre fingrar för att få rätt mängd till ansiktet. Det har jag lärt mig från en beautyinfluencer på Instagram och den kunskapen satte sig stenhårt i bakhuvudet på mig. Jag tänker på det varje gång jag applicerar SPF i ansiktet.”

tre fingrar solskydd ansiktet
Använder du ”trefingersregeln” när du applicerar spf-produkter i ansiktet?Shutterstock/TT

26. Smart frisörknep

”Om du är särskilt nöjd hos frisören, be henne eller honom ta ett foto, så har du något att visa nästa gång du klipper dig.”

27. Gå in nya skor

”Min mamma, som i sin tur lärt sig detta av min mormor, visade mig sitt knep för att gå in nya skor när jag var liten. Man tar en helt vanlig nylonstrumpa och håller den under rinnande vatten i kranen, så den blir helt blöt. Därefter tar man på sig strumpan och går med den i de nya skorna under en kort stund hemmavid. Kan behövas upprepas några gånger då strumpan torkar ganska fort. I alla fall så formar sig skon snabbare efter min fot på det här sättet och man minskar risken för skavsår. Funkar bäst på skor gjorda av naturmaterial, såsom läder eller canvas.”

Annons

28. Spaghetti i ljuset

”Har du ett ljus som brunnit ner så djupt att du inte når att tända veken med varken tändstickor eller tändare, så kan du använda en okokt spaghetti. Det funkar ungefär som en extra lång tändsticka. Går säkert att trycka ner i ljuset och ersätta som veke också om man skulle vilja.”

29. Duschtemperatur

”Under lång tid hoppade jag alltid in i duschen för att sedan slå på vattnet. Jag stod och huttrade i en bokstavlig kalldusch i goda 20 sekunder innan varmvattnet kom på. Kände mig ganska dum när en kompis föreslog att jag skulle slå på vattnet först, och inte hoppa in i duschen förrän det hade blivit rätt temperatur.”

30. Torka sig i duschen

”På samma tema insåg jag också att jag inte behöver gå ut ur duschen för att torka mig. Jag kunde ju stänga av vattnet och torka mig inne i duschen. Då behöll jag både värmen bättre och så blev inte badrumsgolvet lika blött.”

31. Skiftnyckelns design

”Skiftnyckelns design, den klassiska med ett litet hål på slutet av handtaget, har faktiskt en riktigt smart funktion. Hålet är till för att passa över handtaget på en skruvmejsel, så att man kan använda skiftnyckeln som ungefär som en hävstång på skruvmejseln, för extra tajt skruvning.”

skiftnyckel skruvmejsel hävstång
Skiftnyckelns design har en smart funktion som du kanske inte hade koll på.Privat

32. Kortkommandon sms (iPhone)

”Fick nyligen lära mig att om man håller in siffran 0 på tangentbordet på min iPhone så kan man välja specialtecknet för grader i celsius, det vill säga º. Mer användbart än vad man kanske tror. Använder också röstkommandot väldigt mycket (den lilla mikrofonen allra längst ner till höger, under själva iPhone-tangentbordet) för att ‘diktera’ mina sms.”

kortkommande sms iphone
Två kortkommandon som underlättar textandet på telefonen.Privat (redigerad)
Annons