QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så får du bort envisa beläggningar i vinkaraffen eller vasen

01 jun, 2023 
Splitbild: En vinkaraff med rödvin och en bild på äggskal som ligger i karaffen
Ligger det en envis beläggning i vinkaraffen som du inte kommer åt med diskborsten? Ingen fara! Ekotipsprofilen Chris Werner har ett enkelt hack som gör susen och karaffen skinande ren.
Annons

Karaffer, flaskor och vaser i glas har ofta svårtillgängliga skrymslen och vrår med sin ofta bubbliga och kurviga design. Det kan vara en rejäl utmaning, om nästintill omöjligt, att komma åt för att skrubba bort smutsen där hinnan har lagt sig.

Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltidBrand logo
Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltid

Men ekotipsaren Chris Werner, profilen bakom Instagramkontot Chrissans.se, delar nu med sig ett smart hack som får beläggningen att försvinna puts väck!

Rengör karaffer och vaser som är svårt att komma åt

Allt du behöver är äggskal, diskmedel och lite vatten.

– Lägg ner äggskal och en droppe vatten tillsammans med lite vatten. Skaka runt och skölj av, säger Chris Werner.

– Med äggskalet blir det lite som en peeling eller skrubbkänsla. Med lite diskmedel och vatten brukar det kunna röras om där när man skakar den. Då brukar all smuts försvinna och då blir den skinande ren.

Annons

Här räcker det med att spara äggskalet från morgonens frukostägg.

– Jag brukar krossa ett äggskal, det behövs inte mycket. Och det spelar ingen roll skalet är från ett kokt ägg eller inte.

Bild på vasen när den är smutsig och rengörs med äggskal och efter när den är skinande ren.
Vinkaraffen före ”peelingen” med äggskal och diskmedel – och resultatet!
Foto: Instagram/Chrissans.se.

Rengör termosen med äggskal

Knepet funkar också precis lika bra för termosen som kanske har blivit lite solkig. Men skulle man av en händelse inte ha några äggskal till hands finns det ytterligare ett termos-knep som Chris Werner tipsar om i ett inlägg på Instagram:

”Det går lika bra att hälla i en del bikarbonat och en del varmt (kokat) vatten. Låt stå över natten och diska ur dagen därpå”, skriver hon där.

Annons