3 inspirerande kvinnor som numera tränar bara för att må bra

inspirerande kvinnor som tränar för att må bra
1:02

Efter reklamen: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

Slå på ljud

Det finns många som tipsar om träning för att komma i fysisk form i sociala medier. Det kan handla om allt ifrån hur man ska få trimmade armar, magar rumpor … till hur man snabbt får bättre kondition eller bygger muskler effektivt.

De tränar för sin mentala hälsa – och för endorfinerna

Men om man i huvudsak är ute efter lite sköna endorfiner och att må bra så finns det andra att följa och inspireras av. Till exempel tipsar Stylist om några brittiska Instagram-konton där mental hälsa och glädje står i fokus för avsändarnas träning. Kanske inspireras du av någon av deras historier?

Molly Hammars peppiga inlägg om synen på kroppen hyllas

Charli Russon: ”I vattnet spelar utseende ingen roll”

Charli Russon, 32 år, förklarar hur hennes liv förändrades när hon gick för att träna för att hon hatade sig själv till att träna för att må bra. Hon berättar om sina tankar på sitt Instagramkonto.

”Jag brukade köra slut på mig själv helt på gymmet när jag försökte gå ner i vikt. Oändliga spinningklasser, lyfta vikter, tvinga mig själv att ro på roddmaskinen. Jag hatade varje minut. Och till slut hatade jag mig själv.” Förklarar hon, och berättar hur det körde hennes självkänsla i botten.

”Jag straffade egentligen bara mig själv och min kropp. Jag kom också in i några ganska destruktiva mönster där jag tränade till min yttersta gräns, kände mig dålig, åt och sedan tränade mitt yttersta igen för att försöka lindra skuldkänslan. Det var en mycket ohälsosam cykel. ”

Nu handlar hennes träning inte längre om vikt eller att jaga resultat. Däremot berättar hon att hon gärna tävlar med sig själv i sin nya favoritträning – simning.

”Jag har alltid älskat att simma och jag simmar i pool minst två gånger i veckan. Under nedstängningen i pandemin började jag dyka ner i floderna där jag bor och njuta av kylan från vattnet och den energi som det ger. Jag simmar i floder en gång i veckan efter jobbet nu och försöker dyka i havet så mycket som möjligt. ”

Hon säger också att i floden bryr hon sig inte om hur hon ser ut eller vem som ser henne. Där känner hon att hon är i sitt rätta element.

Jada Sezer: ”Yoga är beroendeframkallande”

Jada Sezer är modell och hade aldrig sett sig som en löpare när hon en dag bara bestämde sig för att hon ville springa ett maraton. Hon anmälde sig till London Marathon och började träna nästa dag. Hon visste redan att hon hade pannbenet för det, nu var det bara fysiska formen kvar.

Hon tränade hårt – och klarade sedan att springa de drygt 42 kilometrarna. Efter det återvände hon till sin favoritträning, simning, men idag utbildar hon sig till yogalärare. Hon berättar om sin resa på sitt Instagramkonto.

”Jag tror att yoga kommer att vara ett livslångt åtagande för mig, och jag har aldrig känt att någon form av rörelse har varit så beroendeframkallande som yoga är. ”

I yogan handlar det inte heller i första hand om resultat. Man måste inte driva sig själv till att klara av saker.

"Det är okej att sätta mål, men i grunden är det mycket viktigare att veta att din kropp fortfarande är värd kärlek, vård, omtanke och vila även om du inte når resultaten eller det personbästa du ville ha."

Molly Sandén slår tillbaka efter hårda orden om kroppen

”Löpning blev räddningen för min mentala hälsa”

Sophie Edwards började sin träningsresa när hon blev av med sitt jobb. Hon beskriver det som att hon har någon slags hatkärlek till löpning.

"Jag är inte alls bra och jag slår verkligen inga rekord, men det finns något med att komma ut där som verkligen gnistor glädje," säger hon till Stylist.

Och löpningen har verkligen betytt mycket för hennes välmående.

"Löpning räddade mig under en mycket svår tid med min mentala hälsa." Förklarar hon. Hon inspirerar på sitt Instagramkonto.

Källor: Stylist, Instagram Foto: Instagram