Så organiserar du kylen bäst: Mari Kondo-konsultens smarta knep

kvinna organiserar kylen på bästa sätt, enligt Mari Kondo-metoden
0:46

Efter reklamen: Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

(0:46)

Slå på ljud

Hur brukar du ställa in livsmedel i kylen? Jobbar du med organiserat kaos, bara kaos eller har var sak sin speciella plats? Ofta kanske vi ställer in saker efter vad det är för livsmedel. Men för att organisera bäst om man vill hålla matsvinn nere och äta hälsosamt har Gemma Quinn andra knep, som hon berättar om på Youtube.

Organsiera kylskåpet som en Mari Kondo-konsult

Gemma Quinn är utbildad Mari Kondo-konsult. Mari Kondo är grundare till konMarie-metoden och expert på att organisera alla typer av prylar hemma. Så här menar Gemma att vi bäst placerar alla livsmedel vi har i kylskåpet.

Organiseringsproffset Marie Kondos 5 bästa tips för ett glädjefyllt hem

1 Organisera maten efter ordningen du ska äta den

Istället för att organisera din mat i kylskåpet efter ingredienser – organisera efter ordningen du ska äta i. Då går det både snabbare att ta fram allt du behöver när du behöver det och du slipper rota runt och stapla om. Du slipper också fundera på vad du ska äta om du redan har det färdigplanerat.

2 Ha de nyttiga snacksen i ögonnivå

Vill du äta hälsosamt så kan det hjälpa att organisera kylen så du lättare gör bra val när du öppnar kylskåpet för att äta något. Ofta har man grönsakerna långt ner i kylen men det kan vara en bra idé att skära upp grönsaker och ställa in i ögonhöjd i kylen. Då är det vad du ser först när du öppnar, och lättare det du väljer att äta.

Smart organiserad kyl, efter Mari Kondo-metoden

3 Ha en ät allra först-hylla

För att hålla matsvinnet nere tipsar Gemma Quinn om att ha en hylla i kylen med mat som behöver ätas upp inom kort. Gärna en hylla du ser snabbt när du öppnar.

Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

4 Förvara maten i glasburkar

Om du ser vad det är i burkarna du har i kylen så blir det lättare att få överblick. Det kan också hjälpa dig att spara utrymme i kylen och hålla maten fräsch längre. Investera i bra burkar som du kan se igenom, i olika storlekar.

5 Ställ in en snurrbricka

Kanske kan du vara hjälpt av en smart snurrbricka så du lätt kommer åt saker som står längst in i kylskåpet. Då snurrar du bara på brickan och vips är det längst fram. Och du minskar risken att glömma bort att använda ”gömda” livsmedel.

Källa: Youtube Foto: TT