Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

15 mar, 2021 
Minna Wallén-Widung
låda med grönsaker
Det slängs otroliga mängder mat i Sverige – 1,3 miljoner ton per år, närmare bestämt. Och hushållen står för den absoluta majoriteten av svinnet. En ny undersökning av våra vanor visar vilka matvaror vi slänger flitigast – och förstaplatsen innehas av en riktig fredagsklassiker.
Annons
5 tips på hårinpackningar av matBrand logo
5 tips på hårinpackningar av mat

Matsvinnet har seglat upp som ett stort miljöproblem de senaste åren. Av all mat som produceras i världen går i dag mellan en tredjedel och hälften rakt ner i soporna. I Sverige står hushållen för 70 procent av allt matsvinn.

Nu har Kantar Sifo, på uppdrag av butikskedjan Willys, undersökt exakt vilka matvaror vi svenskar slänger mest av.

– Visst skär det i hjärtat när mat som odlas, produceras och transporteras sedan bara slängs. Matsvinn är ett stort globalt miljöproblem som det inte pratas tillräckligt mycket om, säger Johanna Eurén, Willys kommunikationschef till Aftonbladet.

Populära såsen blir ofta över efter fredagsmyset

På förstaplats av det som vi oftast slänger kommer, kanske inte helt oväntat, tacosåsen. Vi är nog många som kan känna igen oss i att öppnade burkar samlas på rad längst inne i kylskåpet efter fredagsmyset. När man väl kommer ihåg dem har såsen ofta börjat mögla – och får gå rakt ner i soppåsen.

Annons

– Trots att många äter tacos varje vecka så blir man osäker i affären om man har sås hemma eller inte. Då köper man en till. Och en till, säger Johanna Eurén till Aftonbladet.

Förutom tacosåsen är brödkanter, bruna bananer och salladsrester sådant som ofta hamnar i soppåsen, enligt undersökningen. Så här svarade de drygt tusen tillfrågade personerna i undersökningen på frågan ”Vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?”:

Öppnad tacosås – 11%
Brödkant – 10%
Salladsrester – 9%
Brunfläckig banan – 7%
Mjölkslatt – 7%
Ost-skidbacke – 6%
Övermogen avokado – 4%
Slokande morot – 4%
Sista slatten i syltburken – 4%
Ledsen kryddväxt i kruka – 1%

Grafik som visar vilka matvaror svenska hushåll oftast slänger i soporna, enligt en undersökning från Willys och Kantar Sifo.

Så minskar du matsvinnet

För att minska sitt matsvinn finns det flera saker man kan göra. Här är några exempel från näringsfysiolog Anki Sundin:

  • Ha koll på skafferi, kyl och frys. Många gånger köper vi sådant som vi redan har. Planera dina inköp.
  • Förvara rätt livsmedel ihop. Banan, tomat och avokado frisätter mognadshormon i luften. Det påverkar andra frukter och grönsaker runt omkring och gör att de blir dåliga snabbare.
  • Mat behöver inte slängas bara för att den passerat bäst före-datum. Lukta, smaka och titta på den innan du slänger den.
  • Använd blast och skal. Den gröna blasten från purjolök går att äta hela vägen ut till toppen.
  • Iskubsformar funkar fint till sådant som vi vill ha små mängder av till varje portion, till exempel grädde, mjölk eller vegodryck till kaffet. Flytta över iskuberna till burkar allt eftersom så behöver du inte ha massa iskubsformar upptagna i frysen.
  • Gör smoothie på bruna bananer, kantstötta apelsiner, skrumpna morötter och ledsna jordgubbar.
  • Gör grytor, gratänger och pajer på halvvissna grönsaker.
  • Satsa på ”torra” grönsaker som broccoli, blomkål och andra kålsorter, morötter, lök och i viss mån paprika. De håller längre än till exempel tomat, gurka och sallad.
Annons