QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

9 vanliga misstag vi gör när vi försöker organisera hemmet

16 sep, 2021 
kvinna försöker organisera hemma
Har du också försökt få ordning hemma, gång på gång på gång? Här är misstagen att undvika om du vill rensa i röran och få allt på plats – en gång för alla!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hemBrand logo
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hem

Hur många av de här har du gjort när du försökt rensa och organisera hemma? Här är några av de vanligaste missarna vi gör, enligt Huffpost.

Se ocksåExperten om 6 vanliga städmissar som kan göra oss sjuka.

Köper förvaring utan att rensa

Ett vanligt misstag är att i sin iver att få ordning där hemma köpa på sig förvaringslådor och liknande innan man ens vet vad det är som ska sparas.

Ett första steg när man organiserar sitt hem är att rensa ur onödiga prylar och sortera upp saker i slänga, skänka och spara-högar. Först efter det vet du hur mycket förvaring du verkligen behöver.

Väljer fin förvaring framför praktisk

Kanske har man sett några fina korgar på Instagram, eller inspirerats av snygga lådor i någon inredningstidning, och tänkt att så vill jag också ha det!

Annons

Men det är ju faktiskt inte alls säkert att de korgarna och lådorna är det mest optimala att förvara just dina prylar i.

Tänk smart efter utrymmet du har – mät noga och välj förvaring som passar in just där. Det viktigaste bör vara att du verkligen får plats med sakerna och att du nyttjar platsen du har på bästa sätt.

Tar i för mycket på en gång

När man får ett styra upp sitt liv-ryck är det lätt att ta sig vatten över huvudet och försöka får ordning på precis allt där hemma på en och samma gång.

Risken är förstås att man tar i så mycket att man hinner tröttna innan det är klar och så blev det liksom ingenting av de stora planerna.

Börja med en sak – en garderob eller att gå igenom en byrå – och beta sedan av ett litet område i taget. Det kan också vara smart att tänka i tid – att ge det två timmar om dagen en period, istället för att tänka tre hela dagar i rad.

kvinna försöker organisera hemma

Sparar för mycket prylar

Om du inte vet vad du ska använda det till – skänk eller släng. Många sparar på sig alldeles för mycket ”kan vara bra att ha”-saker som bara tar upp utrymme och aldrig kommer att användas eller tillföra något till ditt hem.

Annons

Våga rensa bland prylarna – du kommer att känna dig lättad när du får mer yta och mindre saker att hålla reda på.

Stuvar undan det som faktiskt används

Prylar som faktiskt används i vardagen kommer du att vilja ha nära till hands – även om det är saker som inte är de vackraste att ha framme.

Förvara saker som används ofta nära till hands för att underlätta för dig själv i vardagen.

Lägger för mycket saker på en plats

Bara för att du har utrymme att lägga saker på så betyder det inte att du ska stuva in så mycket som möjligt där. Du vill ju lätt komma åt sakerna som du väljer att spara också.

Placera dina prylar så att du lätt kommer åt dem och inte behöver vända upp och ner på en låda för att få tag i det som ligger i botten, till exempel. Du kan ju också behöva utrymme till att fylla på med saker längre fram.

Märker inte upp sin förvaring

Det är lätt att tro att man ska ha koll på vad man har lagt exakt var … men nej, du kommer förmodligen inte hitta julpyntet i en av tjugo likadana lådor.

Annons

Märk upp vad som ligger var ordentligt, så att du lätt kan hitta det du letar efter utan att behöva röja runt bland prylar.

Låter det gå för långt mellan gångerna

Att vänta för länge mellan gångerna man rensar är ett vanligt misstag. Men om man gör lite i taget, hela tiden, så kommer det aldrig att behöva bli något större kaos.

Skapar en ”slänga sen” hög

När du väl har rensat ut saker – gör dig av med dem så fort det bara går. Släng och skänk bort allt du inte ska ha kvar.

Annars är det lätt att det blir ta hand om senare-högar som du så småningom inte kommer att se, utan bara gå förbi. Eller så börjar du rota runt efter saker där, som du egentligen inte behöver. Du har ju rensat ur det en gång redan.

Källa: Huffpost Foto: TT

Annons