6 enkla sätt att göra ditt hem mer harmoniskt och helande

inred helande hemma harmoni

Har du tänkt på hur mycket du påverkas av din omgivning? Det gäller inte minst ditt hem, som du förmodligen tillbringar en stor del av din tid i. Därför kan det vara värt att lägga lite extra tid på att få ett hem där du trivs och kan koppla av.

Att ha ett hem som dessutom ger utrymme för att komma ner i varv och återhämta sig kan inte bara göra dig mer harmonisk. Det kan också göra dig gladare, mindre stressad och få dig att må bättre.

För att få till ett sådant utrymme hemma så kan det första du behöver göra att rensa en del. Att komma hem till en röra kan skapa onödig stress och kännas påfrestande. Om var sak har sin plats kan du fokusera på något annat än att leta efter prylar du behöver.

6 sätt att skapa mer harmoni hemma

Här är några fler saker du kan göra för att få till ett harmoniskt och helande hem.

1 Välj saker som betyder något för dig

Genom att omge dig med saker som är viktiga för dig, och av fina minnen blir det lättare både att komma ihåg att vara tacksam för det du har och att komma ihåg att livet är fyllt av sköna stunder, även de tillfällen det kanske inte känns så.

2 Gör en lugn, ren ruta

Välj en plats som du rensar ordentligt och gör riktigt mysig. En plats där du kan sitta och reflektera i lugn och ro och känna dig riktigt, riktigt avslappnad. Det kan lika gärna vara en stol vid ett fönster som en favoritfåtölj i ett hörn. Börja och avsluta gärna varje dag här, i ditt kravlösa utrymme.

3 Ta in naturen

Få saker gör oss så lugna som att tillbringa tid i naturen, så ett knep för att komma ner i varv hemma är att ta in naturen. Placera ut gröna växter, tapetsera en vägg med en tapet med naturmotiv, sätt upp tavlor med naturmotiv, använd naturmaterial i din inredning och om du har natur utanför fönstret – möblera så att man ser naturen från de ytor man ofta är på.

4 Gör ett mörkt, svalt sovrum

Lägg lite extra tid på utrymmet där du sover. Sömn är en grundsten när det gäller att kunna hålla lugn och harmoni och för att kunna ge sig själv möjlighet att återhämta sig och läka.

Håll sovrummet, eller utrymmet, så rent från saker som möjligt och välj gärna en lugn färg på väggarna. Stäng ute elektroniska prylar och mobilen och se till att du kan sova i mörker, och gärna svalt.

5 Inred med rätt färger

Om du vill ha ett lugnare hem – välj rätt färger. Fundera över vilka färger som får dig att känna dig harmonisk. Ofta är det grön och blåa toner som får till den känslan, men även vitt kan ha en lugnande effekt, och andra ljusa färger. Liksom naturliga färger från naturmaterial, som trä.

6 Tänk lite extra på hallen

Det första du möter när du kommer hem är din hall. Hur det känns när du kliver in genom dörren kan sätta tonen för hur kommande timmar kommer att bli. Inred hallen så det går att undvika att det blir rörigt så långt det går och placera gärna något här som gör dig lugn, glad och tacksam. Kanske ett foto som du älskar, eller en fin blombukett?

Foto: TT

LÄS MER:

7 tips för att skapa en gladare dag

Experten: Så inreder du allergivänligt med växter

5 anledningar att inreda med naturmaterial – och så lyckas du