7 saker du alltid ska göra på morgonen om du vill ha mer energi

kvinna börjar morgonen på bästa sätt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:07

Efter reklamen: Vill du börja träna på morgonen undvik dessa 7 misstag

(1:07)

Har du bra morgonvanor? Har du bestämt dig för vad som är viktigt för dig att göra på morgonen eller går du mest upp på autopilot och börjar jobba ganska direkt?

Att bestämma sig för att göra några enkla saker på morgonen, och faktiskt göra dem varje dag, kan både höja ditt humör och ge dig mer energi hela dagen. Här är några exempel på hur du börjar bra – för att boosta hela dagen.

1 Tänk en positiv tanke

Direkt när du slår upp ögonen – tänk på något som du är tacksam för, något roligt du har framför dig eller bara på något som gör dig glad. Det ger en bra start och en känsla du kan försöka bära med dig hela dagen sen.

14 enkla saker att göra om du vill börja leva livet fullt ut

2 Ta några djupa andetag

Det räcker med att börja tänka på vad som ska göras under dagen för att pulsen ska gå upp och hamna i stress.

Ge dig själv chansen att börja lugnt, och ta med dig lugnet, genom att ta några riktigt djupa andetag. Blunda gärna och fokusera på andetaget när du andas långsamt in – och långsamt ut …

3 Vänta med mobilen

Precis som att vi kan tänka oss stressade direkt på morgonen så är mobilen en riktig stresshöjare. Dessutom – om det första du gör när du vaknar är att öppna sociala medier på mobilen så blir det ju faktiskt någon annan som väljer vad det första du ska tänka på den här dagen är.

Vänta med mobilen tills du har haft en lugn stund för dig själv.

kvinna med bra morgonrutiner

4 Fråga dig själv vad du behöver

Ta ett par minuter att känna efter hur det känns just idag och vad du behöver idag för att den här dagen ska bli riktigt bra. Det är så lätt att bara dra igång med annat och tappa borts sig själv. Men ge dig själv två minuter (eller mer) till att verkligen känna efter.

5 Drick ett glas vatten

Efter en natt behöver kroppen vatten för att fungera optimalt och hålla din energi uppe. Drick ett glas vatten, och pressa gärna i lite citron – både för att det är gott och ger extra vitaminer. (Citrusdoft ska dessutom vara uppiggande.)

6 Rör på dig

Känslan efter man har tränat – när endorfinerna flödar och blodet pumpar runt så man både blir piggare och mer alert – är svårslagen. Att träna på morgonen kan alltså vara en bra idé. (Plus, känslan av att ha dagens motion avklarad är också skön!)

Se också6 lugna övningar som får dig att vakna till på morgonen.

Men gillar man inte att träna på morgonen så går det lika bra att bara röra lite på sig för att mjukstarta kroppen. Ta en kort promenad eller göra en rörlighetsövning. Men allt som ger blodcirkulationen en skjuts kan göra din dag bättre.

Mikroträna dig i form – så kan du röra dig under en dag

7 Tanka på med bra energi

Det säger sig kanske självt att om du vill ha bra energi hela dagen så behöver du tanka kroppen med bra energi. Och gärna direkt på morgonen. Ät bra protein, långsamma kolhydrater och vitaminboosta med grönsaker, frukt och bär.

Och – fundera över vad just du mår bra av

Kanske har du rutiner som just du skulle må extra bra och bli glad av att göra på morgonen. Fundera över vad det skulle kunna vara och inför dem en efter en. Snart kommer du att ha strålande morgnar, varje morgon – och energifyllda dagar!

Foto: TT

Redaktionens tips

Så äter du bäst på dagen – för att sova riktigt gott på natten

Yogaövningen du alltid ska göra innan du går och lägger dig

Dela på: