MåBra i maj: Redaktionens bästa hälsotips!

kvinna ute och tränar i vårsol

Visst är det något speciellt att känna att solens värmande strålar övergår från vår till sommar? I allra högsta grad skvallrar solen nu om att den efterlängtade sommaren vilar runt hörnet.

Med det sagt blir solens strålar starkare och vi ska vara extra noga med skydda huden från de allra starkaste strålarna. När vi väl har det under kontroll kan vi njuta av solens alla hälsoeffekter.

5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-
1:24

Efter reklamen: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

(1:24)

Slå på ljud

Visste du det här om solen?

Lyssna bara på det här: Förutom ett ljusare sinne är dagarna längre, ljusare och vi blir piggare och gladare, solen ger oss en boost för D-vitamindepåerna som gör att vi får bättre immunförsvar samt skydd mot svår covid. Det sistnämnda visade en studie som under våren publicerades i tidskriften PLOS-One.

Som att inte det vore nog motverkar solen negativa effekter från skärmljus och vi blir dessutom mer fertila under den ljusa årstiden. Kanske en förklaring till att fler barn blir till under sommaren?

Lägg även till starkare skelett, lägre blodtryck och bättre syn. Ja, solen är helt fantastisk! Så se att njuta av solen – men glöm inte solskyddet.

Redaktionens bästa boktips

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet, och i maj har vi ringat in tre böcker:

Påta i trädgården utan pekpinnar

Livskraft av Krickelin

Ta fram dina gröna fingrar med Kristins nya bok.

Sociala medier-entreprenören Kristin ”Krickelin” Lagerqvist har i över 10 år inspirerat med sin livsåskådning i sina kanaler. Nu gör hon debut med boken Krickelins livskraft från trädgård & hav som är en kreativ trädgårdsbok helt fri från pekpinnar.

Sätt uteträningen med Sofia Åhmans nya bok

Träna ute med Sofia Åhman

Sofia Åhmans nya bok är så populär att den nu trycks i ny upplaga!

Hela folkets träningsfavorit Sofia Åhman släpper nya boken Träna ute. Den är full av övningar som är enkla att ta till i vardagen; under promenaden, i skogen eller på lekplatsen. Träning har aldrig varit lättare eller mer inspirerande!

Bläddra dig till ultimata utelivet

Boken Till Fots

Satsa på ett lyckat ute-äventyr, den här boken kan vara första steget.

Outdoor-trenden håller i sig och den nya boken Till fots av Emma V. Larsson har samlat allt man behöver veta om vandringsleder, prylar, kläder och packlistor samt guider kring egenvård och vad man ska tänka på när man vandrar med exempelvis barn.

MåBra-kalender i maj

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och hälsosamma dagar i maj. Fyll på med energi, träningslust och ny kunskap.

2/5 Spring i benen!

Då drar Sveriges största löparturné igång. Vi pratar naturligtvis om Vårruset som under 2022 kommer besöka 20 orter med start i Malmö, avslut i Östersund.

Tips! Här hittar 11 härliga sommarlopp för alla nivåer!

12/5 Fokus på ME och fibromyalgi

... är det internationella dagen för både ME och fibromyalgi. Här kan du läsa mer om ME och ta del av senaste forskningen och hur vardagen med diagnosen ser ut.

14/5 Sjung med i ESC

Nu är det final i Eurovision Song Contest. Italien står som värdland efter att Måneskin vann tävlingen 2021 med låten Zitti e buoni. I år tävlar Cornelia Jakobs för Sverige med låten Hold me closer.

21/5 - vem springer Göteborgsvarvet?

Hurra! Folkfesten i götet tillbaka. I slutet av maj är det återigen dags för Göteborgsvarvet som samlar löparsugna från alla håll och kanter. Klara, färdiga, kör!

Psst! Sugen på att komma i gång med löpträningen? Här hittar du vårt senaste program: Spring 5 km på 4 veckor

30/5 Läs och lär om MS

Idag är det MS som uppmärksammas. En diagnos som drabbar kvinnor i högre utsträckning och där mer kunskap och forskning krävs. Läs mer om MS här.

Utvald läsning