3 viktiga lärdomar som kan ge ett längre och lyckligare liv

kvinna som levt ett långt och lyckligt liv
10 saker som gör oss lyckliga
Slå på ljud

Det är så lätt att fokusera på "fel" saker i livet och att fastna i sådant som varit. Men kanske mår vi bättre av att fokusera på att skapa en så bra framtid som möjligt?

Här är tre viktiga lärdomar att ha med sig om man vill leva ett långt och lyckligt liv, enligt forskning och enligt livscoachen och terapeuten Kenneth Miller, Psychology Today.

Forskaren: Här är livsvalen som gör dig lyckligare

1 Skapa bra sociala relationer

Att ha bra relationer, inte bara med en livspartner utan relationer i stort, har i en stor studie där man följt över 700 män i många år visat sig vara allra viktigast för att vi ska leva ett riktigt bra liv.

Bra sociala relationer ger bättre livskvalitet i form av att man bland annat blir lyckligare och mindre stressad. Dessutom kan det ge längre liv.

par som levt långa och lyckliga liv

Bra relationer är en av nycklarna till ett långt och lyckligt liv.

2 Låt inte din barndom definiera dig

Växer man upp i ett hem där man blir bekräftad och känner sig trygg så har man ofta med sig en grundtrygghet in i nya relationer som vuxen också. Man kan ha lättare att skapa hälsosamma relationer.

Kommer man från en annan bakgrund så kan man ha svårare att lita på människor och bygga nya bra relationer.

Men det positiva är att vår barndom behöver inte bestämma hur vi ska vara som vuxna, vi kan jobba på hur vi vill vara och bestämma själva hur vi vill leva våra liv.

Man kan till exempel jobba med olika typer av terapi för att våga lita på människor. Och försiktigt bygga upp hälsosamma, trygga relationer som vuxen istället.

Här är faktorn som ger dig ett långt och lyckligt liv

3 Du behöver inte först älska dig själv

Du kanske har hört att du måste älska dig själv först, för att kunna älska andra. Och att du behöver ”jobba klart” på dig själv först, för att fungera i en relation. Men när är man någonsin klar med sig själv?

Väldigt många människor lever i kärleksfulla och fullt fungerande relationer medan de fortsätter jobba på sig själva. Vi är inte perfekta och frågan är om vi någonsin kan bli det?

Istället behöver vi hitta en livspartner som vi kan växa tillsammans med, och som förstår att vi har olika sidor.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Utvald läsning