Kjell Wilhelmsen om bröstcancern: "Jag fick dödsångest!"

Instagramfoto på Kjell Wilhelmsen, som pekar på sitt saknade bröst efter att ha genomgått bröstcancer. Bild två på korthårig Kjell Wilhelmsen under en intervju inomhus.

Även om bröstcancer är ovanligare bland män drabbas ändå cirka 50 personer av manligt kön varje år av den otäcka cancerformen. En av dem som är skådespelaren Kjell Wilhelmsen, som nu är aktuell i den nya säsongen av Stjärnorna på slottet.

Kjell Wilhelmsen om diagnosen bröstcancer

För den som har koll på sina svenska serier är Kjell Wilhelmsen ett välkänt ansikte. I serien 30 grader i februari spelar göteborgaren den ensamma och kärlekstörstande Glenn. Men livet för skådespelaren har kantats av motgångar. 2009 förlorade han och exsambon sin son Valdemar, bara veckor innan födseln och under våren 2015 diagnostiserades han med bröstcancer. En sjukdom han vill att fler ska våga prata om.

Kjell Wilhelmsen är ambassadör för Cancerfonden och på deras hemsida beskriver han hur han fick beskedet om sin bröstcancerdiagnos.

– Min mamma hade just tagit bort bröstet och jag var hemma hos henne på middag. Jag skämtade med henne att jag också hade bröstcancer, då jag under en tid hade känt en knöl stor som en ärta i ena bröstet. Mamma skickade iväg mig till doktorn direkt och det var ingen fettknöl, det var bröstcancer.

Han beskriver att han blev chockad över beskedet och att det kom som en nyhet för honom att även män kunde drabbas av sjukdomen.

– Jag beslöt mig för att inte googla något överhuvudtaget och istället lita på min läkare. Jag gick in i sjukdomszonen och tog det dag för dag. I början blev jag deprimerad men tack vare vänner, Regina Lund bland annat, orkade jag. För mig var det viktigt att prata om känslor, döden och sjukdomen.

Vill att fler män ska våga prata om cancer

Cancern spred sig hos skådespelaren och han tvingades ta bort det högre bröstet samt lymfkörtlarna. Alla reagerar olika på besked om en livshotande sjukdom och för Kjells del fick han dödsångest och vände sig till alkohol, i hopp om att döva ångesten.

– Jag fick dödsångest och började dricka, vilket jag inte gjort på länge, för att döva ångesten. Det blev bara värre, den 14 juli slutade jag och nu är jag nykterist, säger han till GP.

Under hans operation och cellgifts- och strålbehandling reflekterade han mycket över sonen Valdemars död, som skett sex år tidigare.

– Hade jag inte gått igenom Valdemars död så vet jag inte om jag hade klarat det. Jag ville vara ensam. Jag är social men också en ensamvarg. Och jag ville inte visa barnen hur dålig jag var i perioder, säger Kjell i en intervju med GP.

Totalt genomgick Kjell Wilhelmsen 15 cellgiftsbehandlingar och 25 strålningar och tappade allt hår. Men i augusti 2016 var han äntligen fri från cancer. Han är idag glad över att han varit offentlig med sjukdomen och förutom sitt ambassadörskap för Cancerfonden håller han även föredrag och hoppas att fler män ska prata om cancer. Han menar att män generellt är dåliga att prata om det som är svårt, men att det är hög tid att ändra på det.

– Våga prata om det, våga vara gnällig och våga öppna dig, du dör inte av att prata om sjukdomen. Du är inte svag, du är stark som vågar prata om det.

Nyfiken på Kjell Wilhelmsens liv? Vi har samlat en artikel med allt du behöver veta om den kända skådespelaren.

Fakta om Bröstcancer:

Varje år får ungefär 8000 kvinnor och ungefär 50 män beskedet att de har bröstcancer. Behandling och prognos är lika för båda könen. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

Källa: Cancerfonden

Källa: Göteborgs Posten, Cancerfonden Foto: TT och Instagram

Läs mer:

Efva Attling om familjens starka reaktion – i kampen mot cancern

Ny rapport: 1 av 3 får cancer på grund av sin livsstil

Därför ska du inte använda deodorant inför en mammografi

Utvald läsning