Artikeln innehåller reklamlänkar
QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Här kan du prova en digital nära-kram-upplevelse!

20 jan, 2021 
AvMåBra Redaktionen
två kvinnor kramas
En enda kram ger dig mängder av hälsofördelar. Just nu kan vi inte kramas lika mycket som vi är vana vid – men här är en digital variant som skapar exakt samma effekt!
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Tänk att en kram kan betyda så mycket! Att en vänskaplig eller kärleksfull omfamning är hälsosamt och skönt vet nog de allra flesta. Denna fysiska gest är grunden till anknytning och överlevnad när vi är små, för att sen vara en trygg källa till att ge och ta tröst, kärlek och ömhet genom hela livet.

Mängder av hälsofördelar i en kram

För när vi kramas frigörs mängder av hormoner som i sin tur startar andra kedjereaktioner i kroppen. Och beroende på behovet för stunden kan kramen ha olika effekt.

Krama dig friskare

En kram kan till exempel göra dig lite friskare. Studier har visat att personer som kramas mycket har bättre motståndskraft mot sjukdomar och oxytocin, det hormon som frigörs vi beröring, hjälper också till att sänka blodtrycket.

Krama bort din oro

Kramar hjälper oss också mot oro och ångest, så pass att de anses vara ett bra komplement till traditionell kognitiv terapi för att behandla bland annat låg självkänsla, depression och ångest.

Annons

Krama dig stressfri

Kramen har också en förmåga att dämpa stress, återigen är det hormon-cocktailen av dopamin, serotonin och oxytocin som kan motverka oönskade känslor och kroppsliga reaktioner. Även musklerna kan slappna av av en ordentlig kram

Det finns också studier som visar att barn som blir kramade som små blir snällare vuxna.

Här kan du få en virtuell kram-upplevelse!

två kvinnor kramasa

I pandemins kölvatten har den sociala distansering inneburit mindre kramar för de flesta av oss. I en färsk undersökning från Sifo uppger 7 av 10 svenskar att de saknar att kramas. Och nästan 60% menar att isoleringen påverkat dem negativt.

21 januari är kramens dag och för att ge samma effekt har Apotek Hjärtat tagit fram en digital kramupplevelse.

Filmen är baserad på forskning och syftet är att med hjälp av 3D-ljud och visuellt stimuli stilla vår kramlängtan och hjälpa oss att hålla ut i tider av social distansering.

Ta på dig hörlurar, klicka på länken och låt dig omfamnas!

Se filmen här! (reklamlänk)

Få ett nytt self care-tips varje dag med MåBra:s snällaste kalender. Läs mer här!

Annons