QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Är julpaketen inte framme i tid? Detta har du rätt till!

21 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Kvinna sitter i sängen med en många paket och läser ett julkort.
Har du handlat julklappar online och inväntar leverans? Under julen och mellandagarna beställs många paket och mycket kan tyvärr gå fel längs vägen. Vi listar dina rättigheter om paketen inte kommer fram i tid.
Annons
5 tips för julshopping onlineBrand logo
5 tips för julshopping online

Under december väljer många att köpa klapparna online. Detta blir extra speciellt i år med rådande restriktioner som gör att man helst undviker att springa i butiker. Men vad händer egentligen om julklappen inte kommer fram i tid eller om något har gått sönder på vägen? Med inspiration från Aftonbladet har vi samlat några av de viktigaste sakerna att hålla koll på när det gäller leverans av julpaketen.

Vem ansvarar för paketet?

När du beställer paket över nätet ansvarar i huvudregel företaget du beställt från för paketet fram tills dess du hämtat ut det på ett ombud eller fram tills det ligger i brevlådan. Om paketet mot förmodan skulle försvinna på vägen ska du reklamera förseningen till företaget.

Det är därför en god idé att hålla koll på företagets policy kring leverans och vad de uppgett som sista leveransdag. Detta går oftast att hitta i orderbekräftelsen. Kan företaget inte leverera innan den tidpunkten har du rätt att upphäva köpet och få pengarna tillbaka.

Annons

Är det du som har skickat paket till någon ligger istället ansvaret hos postleverantören. Se då till att spara kollinummret och be om en fraktsedel när du lämnar in paketet hos ombudet. Är föremålet värdefullt kan det vara bra att skicka paketet som en spårbar försändelse. Då kan du dessutom hålla koll på vart paketet befinner sig via postleverantörens hemsida.

När ska man beställa för att få paketet innan jul?

Postleverantörer sätter oftast ett sista datum för att säkerställa att paketet ska hinna fram i tid. För DHL är datumet 18 december medan Postnord har som regel att paketet ska nått deras terminaler senast den 21 december för att det ska levereras före jul.

Det finns dock en liten chans att paketet kan nå fram före jul även om du postar det den 21 december. Om du har lämnat paketet innan leverantören varit där och hämtat upp det och du samtidigt bor nära en postterminal kan paketet hinna fram i tid.

Annons

Tänk även på att företag kan ha egna sista datum för att kunna beställa och garantera leverans innan jul.

Då kan du få pengarna tillbaka för försenat paket

Om paketet inte kommit fram vid den utsatta sluttiden, har gått sönder eller försvunnit på vägen har du rätt att få pengarna tillbaka. Det gäller oavsett om du beställt en vara eller skickat ett paket. Hur mycket ersättning du har rätt till varierar beroende på omständigheterna.

Har du valt att skicka ett spårbart paketet är detta i regel mer försäkrat än enbart ett vadderat kuvert. Hos DHL har du rätt ett försäkringsvärde per paket på upp till 5 000 kronor, vilket är det högst tillåtna värdet du får skicka för. Hos Postnord varierar priserna hel del.

För att få tillbaka pengar måste du börja med att anmäla felet kring försändelsen till företaget du beställt från. Detta sker antingen via mejl eller telefon. Det är viktigt att ha koll på ditt ordernummer, detta behövs för att spåra din beställning.

Annons

Om du istället har skickat ett paket ska du vända dig till postleverantören för att göra en reklamation där. Detta görs via leverantörens hemsida eller genom kundtjänst. För att kunna göra en reklamation krävs att du sparat kollinumret.

Om företaget inte vill gå dig till mötes kan du få tillbaka pengarna om du betalat med kreditkort. Du vänder dig då till kreditgivaren, det vill säga banken, som har samma rättigheter som säljaren att återbetala ditt köp.

5 saker att ha koll på när du beställer paket till jul

  1. Har du fyllt i rätt uppgifter? Dubbelkolla alltid så det står rätt mottagare, adress och telefonnummer.

  2. Vad står det för leveranstid? Kontrollera företagets policy kring leverans innan du beställer. Samma gäller om du skickar paket – kolla vad ombudet har för leveranstid.

  3. Har du paketerat innehållet väl? För att minimera risken av att varan går sönder på vägen är det viktigt att du emballerat innehållet väl.

  4. Har du fyllt i returadress? Om du skrivit fel på mottagarens namn eller adress finns en risk att paketet fastnar på vägen. Se därför till att alltid skriva en returadress på paketet – på så vis får du tillbaka innehållet om posten inte kunnat leverera det till mottagaren.

  5. Hur har du skickat paketet? Att göra paketet spårbart kostar lite extra men gör också att du lättare kan hålla koll på vart det befinner sig – och om det uppstår något problem på vägen.

Källa: Aftonbladet Foto: TT

Läs mer:

10 misslyckade köp – som inte levde upp till förväntningarna

Det ska man tänka på när man julhandlar online – alla bästa tipsen

15 tips på paket till Julklappsspelet 2020 – under 100 kronor!

Annons