7 saker som din läkare stör sig på att du gör
Här är några exempel.
Det finns en mängd olika saker som kan göra att du inte får ut vad du hade önskat av din tid hos läkaren och ansvaret ligger på er båda. Men i en del fall så står man faktiskt i vägen för sig själv.
Här är 7 exempel på uppföranden som inte uppskattas av läkare och som kan göra att du inte får ut någonting av besöket.
1. Du väntar med att berätta om de värsta besvären
När man väl sitter på läkarbesöket har man ofta haft minst ett tillfälle till på sig att formulera varför man är där, alltså när man ringde och bokade en tid. Ändå är det många som väntar med att berätta om mer allvarliga symtom till slutet av besöket.
Kanske är du nervös och kom precis ihåg eller så har du bara väldigt många olika saker du skulle vilja utreda?
Oavsett anledning så är det alltid bättre att försöka berätta om de viktigaste och jobbigaste besvären först så att läkaren verkligen hinner med att undersöka dig med dem i åtanke. Man hinner som du vet inte med hur mycket som helst under ett besök.
2. Du pratar i telefon under läkartiden
Tiden som en läkare har med en patient är redan väldigt begränsad. Även om du bara pratar i telefon en stund så är varje minut dyrbar. En patient som drar över kommer att få stora konsekvenser på resten av dagens schema.
Och du är ju ändå hos läkaren av en anledning, vill du inte prioritera det då?
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!3. Du tror att du vet bättre än läkaren
Du har träffat doktor Google innan ditt läkarbesök och känner dig mer än säker på vad du har drabbats av eller behöver för behandling.
Det är givetvis alltid bra att vara påläst och ha teorier. Men tänk på att man inte ens hade behövt en läkarutbildning om varje diagnos bara var några googlingar bort.
Så besök läkaren med ett öppet sinne så att ni kan ha en dialog. Kanske får du höra någonting du inte ens tänkt på, det är trots allt hen som är experten. Men ställ mer än gärna motfrågor om det är någonting som känns konstigt.
Se också – Vanliga drinken bartenders hatar att du beställer.
4. Du försöker att trycka in flera besök i ett
Som vi var inne på tidigare så är läkare ofta väldigt pressade tidsmässigt. De kommer därför inte att hinna kolla upp allt för många olika besvär under samma tillfälle, även om det är lockande att få allt avklarat på en gång.
Gör er båda en tjänst och boka olika tider för de olika problemen i stället. Det får du också ut mer av. Om du har svårt att prioritera är det bättre att göra en lista och låta läkaren titta på den för att avgöra vad som är mest angeläget att undersöka just nu.
5. Du ljuger om din hälsa
Var ärlig när du berättar om din hälsa och vilka läkemedel du eventuellt tar. Det gör det lättare för läkaren att behandla dig.
Det som du eventuellt upplever som skamfyllt har läkaren hört flera gånger om så det är bättre att vara ärlig. Läkaren vill hjälpa dig! I slutändan kan det resultera i felaktiga behandlingsmetoder eller doser om du inte är ärlig.
6. Du kommer för sent till din tid
Förutom det faktum att läkaren inte kommer att ha lika mycket tid för dig så kommer schemat att hamna ur balans. Det medför en stressad läkare som hur lite denne än vill behöver skynda igenom ditt besök.
Kanske är det också flertalet patienter som är efter dig som redan sitter och väntar. Kommer du sent kan du alltså inte förvänta dig ett lika långt besök som du skulle ha haft.
7. Du byter läkare utan anledning
Om du känner att du inte får någon bra vård eller blir lyssnad på ska du givetvis byta läkare. Men undvik det om det inte finns någon självklar anledning.
Varje ny läkare du kommer till ser dig nämligen för första gången, vilket innebär att de inte har följt din historik mer än på papper.
Det är lättare för en läkare som undersökt dig tidigare och som du haft en dialog med att avgöra hur ni bör gå vidare behandlingsmässigt. Annars börjar man nästan om på ruta ett.
Artikelinspiration: Huffpost
Foto: TT