RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

7 saker släkten stör sig på när du är på besök

05 jul, 2021 
Hur står det egentligen till med vett och etikett när du hälsar på hemma hos nära och kära? Här listar vi sju exempel på saker som värdpar inte uppskattar att deras gäster gör!
Annons
TV: Så hanterar du släkten under semesternBrand logo
TV: Så hanterar du släkten under semestern

Att hälsa på släkt och vänner hör ofta sommaren till, men har du tänkt på hur du egentligen uppför dig när du är gäst hemma hos någon? Det finns nämligen flera exempel på beteenden som inte uppskattas av de du besöker.

1. Du erbjuder dig inte att hjälpa till

Är du en av dem som tänker att du inte behöver hjälpa till med hushållssysslor när du hälsar på hemma hos någon måste vi tyvärr meddela att det är dags att tänka om. Absolut, du är gäst – men det tillhör ändå vett och etikett att erbjuda sig att plocka in och ut ur disken, städa, handla och laga mat när man bor över hos någon. Speciellt om vistelsen är längre än ett par dagar. Tänk på hur du hade velat ha det om du var värd, och agera därefter.

Annons

2. Du är inte tydlig med hur länge du tänkt stanna

De flesta av oss uppskattar sällskap, men inte för länge. Var därför tydlig med hur du ser på din vistelse innan du besöker släkten. När planerar du att komma, hur länge tänker du stanna och finns det dagar däremellan som du har särskilda planer för? Kommunikation och transparens är nyckeln till en friktionsfri semester.

3. Du stökar ner

Erbjuder du dig inte att hjälpa till är det extra viktigt att du tänker på att inte stöka ner. Kläder som ligger huller om buller, hudvårdsprylar som står uppradade på handfatet, smutstvätt som slängts utanför resväskan och tomma vattenglas som placerats lite varstans är… inte trevligt.

4. Du lånar saker utan att fråga

Du ser en snygg tunika i garderoben och tar på dig den, eller hittar en praktisk kylväska i källaren och tar med den till stranden. Att låna saker av den du besöker är säkert helt okej, men be alltid om lov innan du nyttjar något som inte är ditt. Den du bor hos vill inte att du ska ta gästfriheten för given.

Annons

Se också7 saker din läkare stör sig på att du gör.

5. Du snyltar på… precis allt

På tal om att ta gästfriheten för given… Att se på värdens kylskåp som att det vore ditt eget är inte okej. Tänk på att den som handlat hem varor antagligen har en plan för vad maten ska användas till och när. Tar du ändå något är det viktigt att du erbjuder dig att ersätta det nästa gång du är i affären.

6. Du respekterar inte tider

Ta sedan dit man kommer är ett ordspråk som passar perfekt när man pratar om vett och etikett som gäst. Var inlyssnande när det kommer till tider och rutiner för att inte skapa irritation i onödan. Önskar värden att sova ut på morgonen eller tycker hen bättre om att lägga sig tidigt? Oavsett gäller det att visa hänsyn och inte väsnas på opassande tider.

7. Du leker Följa John

Bara för att man är gäst och bor under samma tak som en släkting betyder det inte att man måste följa varje steg hen tar. Egentid och andrum gör er båda gott.

Foto: TT

Annons