QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 goda anledningar att unna sig en stund i tv-soffan

21 jan, 2022 
par med fötterna på bordet vid tv:n.
Vi peppras dagligen med uppmaningar om hur viktigt det är att röra på sig och ägna mindre tid åt skärmen. Och visst är det så! Men tar du till dig de råden, så kan det ju vara befriande att få lite stöd för att ligga i soffan emellanåt också, eller hur?
Annons

Här är fem goda anledningar till varför du borde unna dig en stund i soffan varje dag!

TV: 5 fördelar med att ligga i soffanBrand logo
TV: 5 fördelar med att ligga i soffan

Mental vila

När du ligger i soffan kopplar du av. Efter en hektisk dag är mental vila och en chans att rensa tankarna och samla kraft precis vad du behöver.

Slappna av i musklerna

När du ligger ner ger du dina muskler en chans att slappna av. Extra bra kan det vara att lägga upp fötterna högt, med knäna i 90 graders vinkel (som att du satt på en stol, fast liggandes). Försök att ligga så minst tio minuter. Ju längre du ligger, desto mer kommer din ländrygg att planas ut, allt eftersom höftböjarna slappnar av. Det här är en skön avslappningsövning för att släppa på spänningar i både höft och rygg. Två flugor i en smäll!

Annons

Minska stress

Är du stressad är det extra viktigt att unna sig olika typer av vila. Tillåt dig att göra ”ingenting” en stund. Att ständigt vara produktiv är inte nyttigt. När du vilar i soffan sänks både pulsen och dina kortisolnivåer. Är du för stressad för att hinna unna dig att ligga i soffan en stund bör du se över dina levnadsvanor.

Social vila

När du ligger i soffan har du ofta fokus på tv:n, telefonen – eller kanske ännu hellre en bok. En stunds lugn och ro utan intensiv samvaro och interaktion med andra människor ger hjärnan en chans att vila från social stimuli. För den som är introvert lagd är detta ännu viktigare, eftersom det kan vara dränerande för dig att umgås med andra människor för mycket.

Kulturkonsumtion

Kulturell stimulans kan kopplas till högre grad av tillfredsställelse med livet och en lägre grad av ångest och depression. (När det gäller kultur som intas via skärm, givetvis med måtta).

Foto: TT

Källor: Healthline, University of California, Naprapatlandslaget

Se också: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntarBrand logo
Se också: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntar
Annons