Annons

Annons

Europaparlamentet röstade ja till utredning om sommartiden

Europaparlamentet röstade ja till utredning om sommartiden

Vintertid eller sommartid eller båda två – det är frågan för EU just nu.

Igår röstades det om sommartidens framtid i Europaparlamentet. Nu ska EU-kommissionen utreda de negativa effekterna och avgöra om de är stora nog för att föreslå en ändring av direktiven.

Till följd av medborgarinitiativ i ett antal EU-länder, bland annat Finland, röstade Europaparlamentet den 8 februari ja till att tillsätta en utredning som utvärderar effekterna av de årliga tidsomställningarna.

Annons

Finland vill slopa sommartiden helt och övergå till normaltid (vintertid) permanent. Samtidigt vill den svenska regeringen och infrastrukturminister Thomas Eneroth övergå till sommartid året om.

Gilla MåBra på Facebook
Varför sommartid? Varför vintertid?

Europaparlamentet röstar idag angående sommartidens framtid efter rapporter om negativa hälsoeffekter. Bild: IBL Bildbyrå

I parlamentet röstade 384 för en utredning, 153 röstade emot och 12 avstod från att rösta.

Anledningen till att man vill övergå till en permanent tid är de dokumenterade hälsorisker som följer tidsomställningen. En studie från 2016 visade att risken för stroke var 8 procent högre under de två dagarna som följer tidsomställningen, men för cancerpatienter blev den risken 25 procent högre och för människor över 65 år ökade riskerna med 20 procent rapporterar CNN.

Läs också: Sverige öppna för att sluta med sommartid

I parlamentet menar man att inga studier  kunnat fastslå att tidsomställningen låg bakom de hälsoeffekterna, men man anser att nog indikatorer finns för att utvärdera EU-direktiven.

De nuvarande EU-direktiven angående sommartiden antogs 2001 för att säkerställa att samtliga länder i unionen bytte till och från sommartid på samma dag. Detta är för att den interna marknaden i unionen inte ska bli lidande.

– Det är svåra omställningar för många människor, människor dör, det kostar företag väldigt mycket pengar, människor som har djur, det blir en stor knepighet till ingen nytta, säger Fredrik Federley till Sveriges Radio.

ställa om klockan framåt eller bakåt?

Känner du någon som blir snurrig av att alltid ställa om klockan? Eller mår du dåligt av det? Du är inte ensam. Bild: IBL Bildbyrå

Utöver de direkta hälsoeffekterna blir också trafiken och arbetsplatsen mer riskfylld när folk med sömnbrist ger sig ut på vägarna.

Läs också: Sommartid 2018 – så påverkar det kroppen

Om förslaget röstas igenom i parlamentet kommer det sedan utredas av EU-kommissionen.

Text: Marcus Alm   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…