Annons

Annons

Därför ringer vi mamma när det har hänt något viktigt

5 av 10 ringer sin mamma när det blåser ordentligt medan bara en av tio ringer sin pappa. Enligt Försäkringskassan kan det bero på en ojämn föräldraledighet.


Det tar slut med din första stora kärlek – du ringer mamma. Du får ett nytt jobb – du ringer mamma. Du är gravid – du ringer mamma. Det har varit en riktigt tung dag och du känner dig låg. Vem ringer du? Mamma såklart.

Annons

Enligt en färsk Sifo-undersökning är det alltså mamma som vi väljer att ringa i såväl mot- som medgång i vuxen ålder, åtminstone i 50 procent av fallen. Bara en av tio väljer att ringa pappa först.

–Vi kan se att många pappor skulle kunna ha en bättre relation till sina barn. Vill man ha en nära relation till sina barn kan det vara bra att börja bygga den relationen i samband med föräldraledigheten, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har i uppdrag av regeringen att verka för ett jämställt uttag av föräldraledigheten. En av fördelarna med det ska vara att relationen mellan barn och fäder kan komma att stärkas. Idag tar kvinnor ut 75 procent av föräldradagarna, men enligt Sifo planerar 50 procent av de tillfrågade i undersökningen att dela jämställt i framtiden.

– Sen får vi se om det verkligen blir så, för så ser det inte ut riktigt än. Men det var positivt hur de svarade, det bådar gott för framtiden, säger Niklas Löfgren.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…