Annons

Annons

Dålig luft kan ge gravid-diabetes

Gravida i storstan har högre risk att drabbas av diabetes än gravida som bor i områden med bättre luft.

Kvinnor som bor i områden med mycket luftföroreningar löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av diabetes under graviditeten, visar en studie från Lunds universitet.

Enligt studien finns ett samband mellan att vara bosatt i ett trafikerat område med dålig luft och de tre sjukdomstillstånden graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och typ 1-diabetes hos barnet. Störst var sambandet med diabetes under graviditeten, där risken att drabbas var nästan dubbelt så stor som för kvinnor i områden med bra luft. 

Kan påverka folkhälsan

– Graviditetsdiabetes är en relativt ovanlig sjukdom, så för den enskilda kvinnan är risken inte så hög. Men den kan ändå ge effekter på folkhälsan totalt sett, eftersom det är så många kvinnor som berörs, menar Ebba Malmqvist, forskare vid Lunds universitet.
Nu hoppas man att studiens resultat kan få politiker och myndigheter att överväga att sänka de tillåtna värdena för luftföroreningar.

Vad är graviditetsdiabetes?

När man är gravid behövs mer insulin än vanligt för att hålla nere sockerhalten i blodet. Om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin blir blodsockerhalten för hög, och man drabbas till slut av diabetes. Sjukdomen går över efter förlossningen. Graviditetsdiabetes tillhör diabetes typ 2, som ibland också kallas åldersdiabetes.

Vem drabbas?

Förutom att bo i ett område med mycket luftföroreningar, har du ökad risk att drabbas om:

  • Du är överviktig.
  • Din mamma hade graviditetsdiabetes.
  • Du tidigare har fött barn som vägt mer än fyra och ett halvt kilo.

Symtom

Oftast märker man inte själv att man drabbats av graviditetsdiabetes, men det upptäcks alltid vid de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan. Är blodsockret väldigt högt är det vanligt att man känner sig trött, blir törstig och kissar mycket och ofta.

Behandling

Hur behandlingen ser ut beror på hur högt blodsockervärdet är. Ofta räcker det med att minska ner på socker och fett i kosten och samtidigt röra på sig mer. Är det inte tillräckligt får man insulinsprutor som man själv tar under graviditeten.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Källa: 1177.se

Läs mer:

1 av 10 har prediabetes: Så förebygger du!

Frukostvanan som skyddar mot typ 2-diabetes

Värktabletter under graviditeten kan öka risken för adhd

Lista: 15 ”giftsäkra” frukter och grönsaker

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…