Annons

Annons

Bilden på svenska EU-parlamentarikern sprids på nätet – vi förstår varför

EU-parlamentariker får ingen föräldraledighet. Så när det var dags för omröstning i parlamentet i Strasbourg häromdagen tog svenska parlamentarikern Jytte Guteland (S) ta med sig sin åtta månader gamla son Uno.

Guteland, som sitter i EU-parlamentet för svenska Socialdemokraterna, blev för åtta månader sedan mamma till sonen Uno, men att stanna hemma med honom har inte varit ett alternativ. EU-ledamöter kan ta ledigt från jobbet i sex månader efter att ett barn fötts, men de har för närvarande inte rätt till officiell föräldraledighet. En konsekvens av det är att, om de tar ledigt, inte ersätts av någon annan ledamot under omröstningar utan EU-parlamentariker måste vara där fysiskt för att delta i arbetet.

Annons

Läs även: 11 saker du aldrig ska säga till en nybliven mamma

Så hittills under sitt korta liv har Uno rest med sin mamma till Bryssel varje vecka och han har varit i EU-parlamentet i Strasbourg åtta gånger.

– Jag vill att föräldrar ska kunna ta föräldraledigt oavsett jobb eller uppdrag. Jag tycker att vi också borde bli mer barnvänliga så att en baby kan följa med när det är möjligt, säger Guteland till den tidningen The Local.

Läs mer från Femina: 5 saker som är bra med att vabba – men som ingen vågar säga högt

När det var omröstning i parlamentet häromveckan var Jytte och Uno på plats. En bild på dem och lades upp på Twitter där den sedan delades vidare.

En Twitteranvändare överöste Guteland med komplimanger såsom ”imponerande” och ”hon har två heltidsjobb och hon hon sköter dem samtidigt”.

Läs även: Video: Så hade BBC-klippet sett ut – om det varit en mamma istället

När frågan om svälten i Sudan debatterades använde Jytte Guteland sonen som ett retoriskt exempel:
”Fru talman, som förälder så säger jag det som många föräldrar har sagt förr. Genom mitt barn ser jag världens barn. Att veta om att jag som europé, när jag lägger mitt barn ikväll tryggt och lugnt, så vet jag att det finns mödrar i andra delar av världen som inte kan garantera att barnet får somna mätt, det är inte acceptabelt”.

Se hennes anförande här:

Källa: The Local, Aftonbladet

 

15 kreativa knep som gör föräldralivet lite lättare

Läs även: 15 kreativa knep som gör föräldralivet lite lättare

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…