Annons

Annons

Barbro, 71, är snabbast i världen: Jag vill se hur fort jag kan springa

Hon började springa när hon var 69. I dag är Barbro Bobäck snabbast i världen.

För några år sedan följde Barbro Bobäck med sin dotter till friidrottshallen – ett besök som skulle förändra hennes liv. Där mötte hon nämligen en jämngammal kvinna som sysslade med just friidrott. Det lät kul tyckte Barbro, som inte sprungit på 50 år. Hon följde med på ett träningspass och fastnade direkt.
-Jag var lite fundersam innan och undrade om man verkligen kan hålla på med friidrott i min ålder. Men känslan att springa var fantastisk, det var så roligt, berättar hon.

Annons

Hon anslöt sig till en veterangrupp på 6–7 personer, som tränade tillsammans en gång i veckan.  Det var där hon av en slump halkade in på tävlandet.
-En av ledarna kom fram till mig en dag och frågade om jag ville springa 100 meter mot honom. Det gick jättebra, jag var lika snabb som han. Mot slutet av dagen fick vi medaljer. Det visade sig att jag varit med i Distriktsmästerskapet utan att jag visste om det, säger Barbro med ett skratt.

Löparglädjen växte sig allt starkare och hon bestämde sig för att satsa på allvar. Nu skulle hon tävla ännu mer.
-Det var jättekul att springa på tid, speciellt eftersom jag märkte att jag var snabb nog att konkurrera med de andra.
Barbro kom i kontakt med tidigare häckstjärnan Robert Kronberg, som bestämde sig för att hjälpa henne med träningen. Och det gav resultat. I dag har hon vunnit både VM- och EM-guld – och innehar nordiskt rekord på 60, 100 och 200 meter i åldersklassen damer 70 år.
-Jag älskar att springa och tävlingarna är egentligen bara en bonus. Men samtidigt är det kul att se hur bra man kan bli som 70-åring.

Att springa snabba sprintlopp är påfrestande för kroppen. Därför började Barbro styrketräna. Och det är något hon rekommenderar alla äldre att göra.
-Om man inte sprungit på 50 år borde man börja lite lugnt, men jag var lite för ivrig. Därför fick jag en del skador. Men styrketräningen har hjälpt mig mycket. Jag hade aldrig tränat det tidigare, men nu vet jag hur viktigt det är att bygga upp sina muskler. De är nyckeln till allt.

Barbro planerar att fortsätta med löpningen så länge hon kan. Kroppen är gjord för att röra på sig, menar hon.
– Att hålla igång är jätteviktigt för mig. Träningen har gjort att jag känner mig så fräsch i kroppen, som när jag var 20–25 ungefär. Vardagssysslor, som att springa i trappor eller kliva upp på pallar, är inga problem.
Pricken över i kom när hon blev ansiktet utåt för Åhléns träningskläder.
-Det var vansinnigt roligt. Där fick jag chansen att visa att det aldrig är för sent att komma igång!

LÄS MER:

Gunilla, 71: Jag har aldrig tränat så hårt som nu

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…