Annons

Annons

Är plankan bästa övningen för magen?

Fråga: Jag blev tipsad av en träningskompis att köra plankan för utveckling av magmuskulaturen. Den ska tydligen vara jättebra påstod hon. Hur länge ska man hålla plankan? Är det den bästa övningen för magen?

Annons

Pia
Svar: Plankan är en bra övning för att träna upp stabiliteten och den statiska magstyrkan, men den är en basövning. När man väl kan hålla plankan i 45–60 sekunder tycker jag det är dags att gå vidare och utmana kroppens stabilitet i rörelse.
I både vårt vardagsliv och när vi idrottar så vill vi att kroppen ska vara stark och stabil när vi rör på oss. En stark kärna gör att vi kan skapa rörelser utan att falla och skada oss. Det är ju trots allt då vi behöver stabiliteten, inte när vi står stilla. Därför tycker jag att man ska röra på sig i plankpositionen. Testa de här varianterna:
* Lyft ett ben eller en arm när du står i plankan. Försök att inte rotera kroppen.

Gilla MåBra på Facebook

* Sätt fötterna eller underarmarna på en pilatesboll när du står i plankan. Håll balansen.

* Kör armhävningar. Då får du magträningen på köpet.

Vilken som är den bästa magövningen beror såklart på hur stark man är. Gör det ont i ryggen när du utför övningen bör du välja en lättare variant.

Här är en av mina favoriter:
Stå på knä (eller fötter om du vill ha ett tungt alternativ) och vandra sedan framåt med händerna så långt fram du kan. Ju starkare du är, desto längre fram kommer du med händerna. Undvik att svanka och håll ryggen i normal kurvatur. Vänd sedan tillbaka.

Alla balansövningar är också bra för magens djupare muskulatur. Varva övningar och lek med balansen så får du en vältränad mage med bra stabilitet.

Sofia Åhman

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…