Annons

Annons

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

Damm är helt ofarligt för oss. Därför är det inte särskilt viktigt att ha det städat hemma, säger Agnes Wold - som driver en kampanj mot smuts- och bacillskräck.

Det var under 1800-talet, i och med industrialismen, som skräcken för damm och smuts kom. Det här var en tid när många dog i infektionssjukdomar. Man drog slutsatsen att orsaken var mikrober, som bodde i damm.  Det blev husmoderns stora uppgift att hålla rent i hemmet.

Annons

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras (bakteriernas) affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Agnes Wold under en föreläsning på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Sedan dess har damm varit vår stora fiende.

Men allt är inbillning, fortsätter Agnes Wold. Många, framför allt kvinnor som än idag oftast har huvudansvaret för hemmet, blir lättade över att det inte är så viktigt som de trott med städning.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte.

Kanske är det tvärtom? Man vet till exempel idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

Källa: Göteborgsposten, SR

Agnes Wold krossar 6 ”hälsosanningar”

Agnes Wold

Gå inte på hälsomyterna som stressar dig i onödan! Här levererar Agnes Wold en rad uppfriskande sanningar!

Läs mer: Agnes Wold krossar 6 vanliga hälsomyter

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…