BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

10 enkla tips för att äta mindre kolhydrater

03 okt, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Minska på kolhydraterna i kosten och må bättre.
Att skära ner på kolhydrater kan vara en pärs, men många mår bättre av att byta ut de snabba och speciellt de raffinerade kolhydraterna mot andra alternativ. Här är tio tips på hur du går tillväga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är alla olika och en kosthållning som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan. Lyssna först och främst på din egen kropp.

Med det sagt är det flera studier som visar att kolhydrater, särskilt de snabba kolhydraterna, inte är bra för oss i allt för stor mängd. Därför kan det vara smart att skära ner på de dåliga varianterna, åtminstone under vardagarna. Här är 10 tips på hur du kan göra utan att det blir allt för jobbigt:

1. Ät kolhydrater i början av dagen

Vill du börja skära ner på kolhydrater kan du limitera ditt intag till förmiddagen. I början av dagen behöver du nämligen som mest energi och att då skära ner totalt på kolhydrater kommer att göra dig orkeslös och trött.

2. Dra ner på kolhydrater utan att du tänker på det

Du behöver inte utesluta kolhydrater helt och hållet, men genom att börja dra ner på det kommer du märka en stor skillnad i slutändan. Till exempel: Ska du äta en wrap till lunch? Välj då en wrap som inte innehåller krutonger och ris men är fullproppad med grönsaker och protein.

Annons

3. Välj rätt sorts kolhydrater

Nej, du ska inte strunta helt och hållet i att äta kolhydrater – men välj rätt sorts kolhydrater! Fiberrika alternativ som grönsaker, fullkornsprodukter och rotfrukter kommer göra dig mätt längre och du slipper dessutom blodsockerfallet som annars kommer som ett brev på posten.

4. Välj naturlig sötma

Godis, kakor och fikabröd är förvisso kolhydrater som smakar gott men de är inte särskilt goda för din kropp. Välj naturlig sötma i form av frukt, bär och honung om du vill ha något sött. Du får i dig fiber, vitaminer och en betydligt mindre mängd kalorier.

5. Vill du ha en kaka? Gör den själv!

Sätt upp en regel för dig själv att om du är sugen på ett bakverk måste du baka det själv. Kanske orkar du inte baka något utan tar en frukt istället – eller så bakar du din kaka och njuter dubbelt så mycket av den eftersom du har lagat den själv.

6. Dissa low fat-dieter

Glöm inte att det är lika viktigt att få i dig hälsosamma fetter som resten av kosten! Njut av lax, avokado, olivolja och naturella nötter. Dessa fetter stabiliserar dessutom ditt blodsocker och du kommer inte sukta efter snabba kolhydrater lika mycket.

Annons

7. Du kan fortfarande äta nudlar

Nej, inte nudlar som i äggnudlar eller vetenudlar – utan som i grönsaksnudlar! Nu för tiden finns det flera substitut till nudlar och pasta i matbutikerna. Nudlar av zucchini eller bönpasta är två goda alternativ.

8. Lär dig att använda annat mjöl

Vill du laga en paj? Skär ner på kolhydratmängden genom att använda mandel- eller kokosmjöl. Dessa mjölsorter innebär dock att du behöver modifiera receptet en aning, till exempel addera mer vätska till mandelmjölet, men det är ingen ursäkt för att inte göra det.

9. Chipssugen?

Att gå från snacks i soffan till ingenting är en tuff omställning för vem som helst. Byt ut de friterade potatischipsen till nyttiga grönkålschips som du enkelt gör själv i ugn. Mättande, nyttiga och så goda!

10. Ta hjälp av appar

Appar som Lifesum och liknande hjälper dig att hålla koll på vad maten du äter innehåller. Om du inte är säker på vilka maträtter eller råvaror som har högt kolhydratinnehåll kan du enkelt ta reda på det i appen. Ett smart sätt att lära sig mer.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs också: 

Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

Testa dig själv: Vilken kolhydratstyp är du?

4 mättande grönsaker som kan ersätta kolhydraterna

Bevisat igen: Fett är hälsosammare än kolhydrater 

Testa vår kurs:

Hållbar viktminskning med Anki Sundin. Puff.
Annons