BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Trenddieten äggfasta - hur bra är den?

08 maj, 2016 
Äggfasta är dieten på allas läppar just nu. Men hur bra är den egentligen? Vi har frågat MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Olika typer av halvfasta har varit populära länge – och äggfasta kan ses som en halvfasta med LCHF-inriktning. Den går ut på att du fem dagar i följd äter 6–12 ägg per dag, med en matsked fett till varje – exempelvis majonnäs, kokosolja, smör.

Äggen kan tillagas på olika sätt, till exempel omelett eller äggröra – eller så äter du dem bara kokta eller stekta. Du får även äta ost, max 200 gram om dagen, samt dricka kaffe, te och citronvatten (för att få i dig C-vitamin). Drick gärna 6–8 glas vatten om dagen. Du äter alltså bara detta och inget annat under de här fem dagarna.

Efter äggdagarna äter du strikt LCHF-kost i fem dagar, det vill säga mat med hög fetthalt och lågt kolhydratinnehåll. Om du vill upprepar du proceduren ytterligare två eller tre gånger, tills du är nöjd med din viktnedgång.

Vad ska jag handla hem?

Ägg

Fetter som majonnäs, kokosfett och smör

Ost

Kaffe/te

Citron

Vad är poängen?

Tanken är att du ska komma igång med din planerade viktnedgång och ge den en skjuts i rätt riktning. Genom att äta proteinrika ägg slipper du dessutom vara hungrig och kan bli kvitt ditt sötsug, menar förespråkarna. De poängterar också att ägg är ett jättebra livsmedel näringsmässigt, som innehåller massor av viktiga vitaminer och mineraler, dock inte C-vitamin. Därför passar de bra i den här typen av dieter.

Annons

Vilka är fördelarna?

Äggfastan bryter mönstret totalt från din vanliga mathållning. Kanske tappar du lusten att äta för att du blir illamående, om jag får vara lite ironisk. Du behöver verkligen gilla ägg för att kunna äta dessa mängder. I och med att du inte äter några kolhydrater alls får du per automatik inget socker i dig, vilket kan bota ditt sötsug, åtminstone kortsiktigt.

Vilka är nackdelarna? 

Egentligen får jag ont i magen bara av tanken att följa den här dieten. Det finns en stor risk för gasbildning, gallproblem och illamående. En ensidig kost som saknar vissa vitaminer och mineraler.

Maries kommentar:

Det här är en extrem diet som verkar vara påkommen för att väcka uppmärksamhet. Äter du 12 ägg, 12 msk kokosolja + 200 g ost med 26 procents fetthalt får du i dig 3150 kcal – och det ger snarare en viktökning. Minskar du till hälften ligger du fortfarande på drygt 1500 kcal och det kallar jag inte fasta. Den enda fasta jag ser i denna diet är att du fastar från frukt och grönt vilket jag inte rekommenderar. Jag avråder från hela idén!

Betyg: 1

Källor: Expressen, www.lifezone.se

Annons