Tolka dina cravings – så blir det lätt välja nyttigare

Genom att tolka vad du egentligen är sugen på blir det lättare att välja rätt!

Ibland känns det som att man skulle kunna döda för lite choklad, eller bara något sött – vad som helst. Eller chips! Salta snacks!

Men vet du att det ofta går lika bra att ersätta det du har cravings efter med något annat, lite mer hälsosamt? För om du är sugen på chips är det kanske saltet du är ute efter och då kan du byta chipsen mot något annat salt. Eller är det en konsistens du är sugen på, som något knaprigt eller krämigt. Det behöver inte nödvändigtvis betyda en hink Ben & Jerrys.

Det finns alternativ till allt – det gäller bara att hitta dem och vara förberedd.

Äppelklyftor doppade i krämigt jordnötssmör botar effektivt sötsuget.

Äppelklyftor doppade i krämigt jordnötssmör blandar salt och sött och kan slå ut ditt sötsug.

Är du godissugen?

Att säga till någon som har ett rejält sötsug att de ska ta en frukt är ju som att be om stryk, men vi testar ändå. Först och främst, känn efter om du bara är sugen eller om du faktiskt är hungrig eller törstig. Testa att dricka ett glas vatten och känn efter igen. Vissa upplever att en shot med intensiva smaker, till exempel ingefära, kan döda suget.

Om suget ändå finns kvar, och det inte är hunger det handlar om kan du testa att äta frukt. Om du vill att frukten ska kännas lite mer som godis, ät frukt du inte brukar äta. Ta inte en slentrianbanan, utan gå och köp blåbär, plommon, vindruvor, aprikoser eller något annat du inte brukar äta. Eller lyxa till det med att doppa äppelklyftor i lite jordnötssmör. Väljer du bär eller vindruvor får dessutom fingrarna något att plocka med, på samma sätt som med smågodis.

Chokladcravings?

Här finns det en riktigt bra lösning – mörk choklad gör att suget efter choklad lägger sig efter en liten mängd, och nu är ju butikernas hyllor fulla av goda alternativ för dig som tycker att ren mörk choklad blir lite trist. Du kan också göra en din egen trailmix med nötter, frön, mörk choklad och lite torkad frukt för lite mer omväxling.

En god och hälsosam boll på till exempel torkade frukter och smaksatt med kakao kan vara bra att ha i frysen och ta fram när suget sätter in. Men se till att bollarna är små.

Nice cream på banan, smaksatt med kanel och toppad med nötter. Perfekt om du är sugen på glass.

Nice cream på banan, smaksatt med kanel och toppad med nötter. Perfekt och du är sugen på glass.

Glass-sugen?

Blir du ofta sugen på glass? Tur för dig! Nu finns det nämligen massor av recept på glass som inte är glass, så kallad ”nice cream” gjord på mixad frusen banan smaksatt med frukt, kokos, vanilj, kanel eller kakao som är ett riktigt bra glass-substitut. Ha bananer redo i frysen så att du är preppad för när suget sätter in. Frys också in vindruvor, det är som att äta små bitar sorbet. Du kan också testa att äta lite turkisk yoghurt med nötter eller frukt och bär för att få något krämigt och kallt i munnen vilket i sig kan lugna suget. Det är som sagt inte alltid man är sugen på en smak, det kan lika gärna vara en konsistens.

Har du saltsug?

Det är lätt att tro att man behöver salt om man är sugen på salt. Det är inte alls säkert att det är så. Många av oss äter för mycket salt och är inte i närheten av en saltbrist som behöver åtgärdas. Däremot är salt gott, så att du blir sugen på salt är inte alls konstigt.

Men salt behöver inte innebära friterad potatis. Gör en omgång popcorn i kastrull och salta måttligt. Popcornen i sig är många gånger bättre än chips och om du inte översaltar dem blir det ett hälsosamt snack. Testa också att krydda dem med paprikapulver, chili eller någon annan krydda du gillar. Popcorn är dessutom knapriga, så du får din konsistens-craving stillad också.

Nötter och mandlar är också ett bra alternativ, men här är det lätt att du äter för mycket. Nötter innehåller trots allt rejält med kalorier och en ”portionspåse” nötter som du kan köpa i affären kan innehålla lika mycket kalorier som en hel lagad måltid. Är du egentligen hungrig? Gör grönsaksstavar och en dipp.

Bananbröd kryddat med kanel kan bli ett bra kanelbullesubstitut.

Bananbröd kryddat med kanel kan bli ett bra kanelbullesubstitut.

Är kanelbullar din svaghet?

Vill du sätta tänderna i en rejäl kanelbulle? Ok, återigen – det är inte så att du är hungrig? Ok, testa då att äta något som har liknande smaker. En liten portion yoghurt med mandel och kanel eller en bit bananbröd som du har kryddat med kanel. Bananbröd kan du ha färdigskivat i frysen och bara plocka fram en skiva när du blir sugen. Du kan med fördel underbaka brödet lite så att det är lite kladdigt.

Kasta inte i dig!

TIPS! Ät dina cravingsalternativ långsamt! Det är lätt att kasta i sig en hel påse nötter, en stor skål med popcorn eller en hel hög yoghurt utan att stanna upp och se om man egentligen är nöjd.

Foto: IBL

 

Läs mer:

Sötsug kan vara mineralbrist – tolka signalerna

Stå emot sötsuget när du har PMS

I stället för godis när du har sötsug – 15 recept! 

Recept på nyttiga chokladbollar

Nicecream bites

Fixa smarrigt fredagsmys med nyttiga snacks

Kanelbullens dag: Smalbaka bästa bullen! 

Utvald läsning