Gå ner i vikt utan hunger – testa den vetenskapliga metoden

Behöver du gå ner i vikt? Testa vår nya kurs med Anki Sundin – Optimal viktminskning.

Glöm jojobantning och quick fixes – målet med vår nya metod Optimal viktminskning är att du ska få kunskap och praktiska redskap för att gå ner i vikt på ett hållbart sätt.

– Här får du hjälp att hitta ätmönster, dina fällor och sätta upp mål som känns rimliga. Du får också tips på bra och näringsrik mat. För mat ska du äta, bantning är inget alternativ, säger MåBra:s välkända nutritionist Anki Sundin.

Det är hon som har skapat metoden – som också ligger till grund för onlinekursen med samma namn som precis lanserats på mabra.com.

Läs också: Bränn fett och gå ner i vikt med vår hyllade onlinekurs!

– Jag vill avdramatisera det här med mat. Det finns ju en uppsjö av dieter, men ingen passar alla. Därför gäller det att hitta ett sätt som passar just dig.

Hunger hindrar viktnedgång

Det allra viktigaste när det kommer till viktminskning är mättnad. Det går inte att tappa kilon genom att gå runt hungrig – i alla fall inte på lång sikt.

– Hunger är anledningen till att dieter inte håller. Det visar forskning. Den driver oss tillbaka till gamla vanor.

Så fokus ligger alltså på att hålla oss mätta. Vilken mat är det då som gäller?

– Proteiner mättar allra bäst. Det finns i exempelvis fet fisk och olika former av kött, men även i bönor, ärter, linser, nötter och frön. Även mjölkprodukter, såsom kvarg till exempel, berättar Anki Sundin.

Läs också: Bränn fett – 11 sätt att lura kroppen

Och proteiner är inte bara mättande, livsmedel med ett högt proteininnehåll brukar ha ett bra näringsinnehåll överlag. Om mättnad är en viktig nyckel så är energiintag en annan. Det innebär att man helt enkelt inte ska äta alltför mycket. Men att räkna kalorier är inte nödvändigt, enligt Anki Sundin.

– Nej, det behövs inte. Tanken är att du ska lära känna din kropp och hur mycket du mår bra av att äta. Då kommer det så småningom rutiner där du vet hur mycket din kropp behöver. Kalorierna är alltså inte tongivande, men vissa känner en trygghet i att hålla koll där.

Skilja på rutiner och undantag

Genom att hålla dig mätt kommer du dessutom att minska risken för överätning.

– Du kommer att få en bättre balans. Är du mätt under dagen så kanske du inte behöver den där chipspåsen på kvällen. Återigen, det är jätteviktigt att äta sig mätt.

Men visst finns det utrymme för snacks och god mat.

– Man måste få gå på kalas och fest, det är ju en del av livet. Tänk på att de dagarna är undantag. Och det är inte undantagen som formar oss, utan rutinerna.

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

För att få bättre koll på dina matvanor rekommenderar hon en kostdagbok (läs mer på nästa uppslag). Den innebär att du under några dagar skriver ner allt du äter.

– Här får du en bra översikt över vad du stoppar i dig, men notera även när du äter och varför. Här kan du hitta vanor och mönster som du kanske inte är medveten om.

Smal är inte lika med sund

Ett sista tips från Anki Sundin gällande viktminskning handlar om just vikten.

– Stirra dig inte alltför blind på vågen. Smal är inte alltid detsamma som sund. Se i stället till alla hälsofördelar som kommer med bra och balanserade matvanor. Och känn efter – allt från hur kläderna sitter till hur det kan bli lättare och roligare att röra sig.

Så, nu kör vi! Här får du tips på hur du kan jobba med mål och kostdagbok – och med den viktiga motivationen. Lycka till!

Mål och delmål

Innan du drar igång är det viktigt att du formulerar ett tydligt mål med din resa. Det kan till exempel vara att gå ner tio kilo eller att försöka ta kontroll över hunger och sötsug.

Läs också: Rasa i vikt med nya 17-dagarsdieten!

Om målet ligger långt borta behövs delmål att fokusera på längs vägen. Det kan vara att tappa två kilo i månaden eller att äta mindre av sötsaker under en månad. Delmålen gör att du lättare behåller motivationen. Och glöm inte att fira varje gång du når ditt delmål! Kom dock ihåg att firandet inte behöver innebära att du äter något gott.

Här är några förslag på näringsrika och mättande livsmedel:

 • Fet fisk, såsom lax
 • Kyckling
 • Bönor
 • Ärter
 • Linser
 • Nötter
 • Frön
 • Cottage cheese, t ex Keso
 • Kvarg
 • Fullkornsprodukter
 • Quinoa
 • Grova grönsaker
 • Fiberrika frukter
 • Bär

Viktkurs med mättgaranti!

Optimal viktminskning är digitala kursen för dig som tröttnat på jojobantning och quick fixes och vill ha kunskap och praktiska redskap kring en hållbar viktminskning. Här får du verktyg, kunskap och inspiration för att successiv minska i fettvikt, men behålla eller till och med öka muskelmassan – det som är betydelsefullt för hälsan!

Du köper kursen på nätet och har fri tillgång till innehållet från både dator, smartphone och läsplatta.

Tappa kilon utan hunger eller förbud. Anki Sundin lär dig välja fritt bland alla härliga, näringsrika livsmedel som finns.

Detta ingår:

 • Expertens bästa tips för en hållbar viktnedgång
 • Snabbkurs i näringslära
 • Filmade föreläsningar med Anki Sundin
 • Handplockade och näringsrika recept

Läs mer och börja direkt här!

Nå drömvikten med Optimal viktminskning

Läs mer och börja direkt här!

Psst! Optimal viktminskning är den senaste av MåBra:s populära onlinekurser. Här hittar du mer information om vårt stora utbud:

Läs mer här!