BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Tappa kilon – med hjälp av kantareller!

20 aug, 2016 
Äntligen är det svamptider och du kan frossa med gott samvete! Enligt experterna boostar kantareller viktnedgången. Med besked!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du hört talas om negativa kalorier? En handfull livsmedel sägs kräva mer när de processas av kroppen än vad de tillför. I boken Ät rätt – bränn fett, av viktspecialisten och läkaren Caroline Shreeve, jämför författaren sockerkaka med brysselkål. Kakan innehåller cirka 350 kcal och kräver 100 kcal för att passera kroppen – kvar på kalorikontot blir således ett överskott på 250 kcal. En portion brysselkål ger endast 50 kcal, kräver 75 kcal för att smältas och lämnar istället ett märkligt minussald0. Man kan säga att den kostar mer än den smakar, eftersom den skapar ett underskott på 15 kcal.

Så hittar du kantarellerna – allt du behöver veta inför svampjakten

Att frossa i brysselkål kan vara en utmaning för både smaklökar och mage, men Shreeve listar även kantareller som exempel på mat med negativa kalorier. Precis som all svamp är kantareller kalorisnåla och näringsrika, därför används de ofta i dieter som syftar till viktnedgång, men effekten på förbränningen gör kantarellerna extra intressanta enligt författaren.

Dessutom ligger de i topp på naturliga källor till d-vitamin. 100 gram kantareller är allt du behöver för att täcka hela dagsbehovet, perfekt att fylla på depåerna inför hösten.

Läs mer:

Supergott med svamp i alla former – 10 recept!

Håll koll på maten med vår enkla kaloritabell

Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

Annons