BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Svårt att äta nyttigt? Här är de enklaste kostråden du kan följa

20 maj, 2020 
AvMåBra
Istället för att fokusera på vad vi inte får äta, borde vi lägga mer fokus på det vi bör äta mer av!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det råder ingen tvekan om att vår kost har otroligt mycket att göra med vår hälsa. Kosten är ändå en av de största faktorerna bakom flera allvarliga sjukdomar. Att äta sunt är därför A och O för att leva ett långt och hälsosamt liv.

Men vad är egentligen nyttigt då, kanske du undrar? Kött eller vegetariskt? Feta eller lätta produkter? Kolhydrater eller lågt GI?

Det finns inga gränser för hur många tips och råd vi får när det gäller kost, så det är inte konstigt om du blir förvirrad. Men visst måste det finnas enklare sätt att äta sunt, utan att bli extrem åt ena eller andra hållet?

– Det behöver inte vara så svårt, för det finns några allmänna råd som gäller för de flesta människor. Det är vanligtvis inte så svartvitt, det är den gyllene mellanvägen som fungerar bäst, säger Cathrine Borchsenius, klinisk näringsläkare och chef för Bramat.no, till KK.no.

Annons

För att få en bättre kost tycker hon att det är viktigare för oss att fokusera på själva livsmedlen och inte så mycket på näringsämnena.

– Att fokusera på livsmedel är mycket mer konkret. Det är lättare att ta itu med fisk två gånger i veckan än att tänka på att du behöver få mer jod, vitamin D och omega-3, förklarar hon.

Mer grönt, mer grovt och mer fisk

När det gäller diet tenderar vi tyvärr att se det från ett negativt perspektiv. Vi tänker mer på vad vi måste ta bort och dra ner på – och det ger sällan en skön känsla.

– Om jag bara skulle ge några råd, skulle jag säga att istället för att fokusera på ta bort-mat, skulle vi hellre fokusera på vad vi kan äta mer av. Till exempel mer grönsaker, frukt och bär, eftersom få av oss lyckas äta tillräckligt av dessa. De är fulla av näringsämnen, har låga kalorier och mättar väl.

– Dessutom skulle jag säga att du borde äta mer fisk, både vit fisk och fet fisk. Och välj grova spannmålslivsmedel, då får du många viktiga näringsämnen, förklarar Borchsenius.

Lax kan både vara nyttigt och farligt.

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller bara vill äta sunt är det de bästa och enklaste tipsen du kan följa.

Annons

Gunn Helene Arsky, en näringsläkare på Bama, håller helt med och rekommenderar att vi äter grönare, äter mer fullkorn och äter smartare.

– Få minst fem portioner grönsaker, bär och frukt varje dag – det är den bästa sjukförsäkringen. Välj hela havregryn, brunt ris och extra grovt spannmål så ofta du kan. Det håller tarmarna igång och blodsockret i schack. Och ät växtoljor, nötter och fet fisk regelbundet. Det är bra för hjärta, vikt och humör, berättar hon för KK.no.

Se hela artikeln här.

Av: Stine Helén Tunstrøm  Översättning: Mikaela Alex   Foto: TT

Läs mer:

1 av 5 svenskar har farligt dåliga matvanor – 5 tips för att äta nyttigare!

10 smarta, enkla och nyttiga mellanmål – lätta att ta med!

10 budord för dig som vill äta hälsosamt

Annons