Superfrukten som sänker blodsockret och bränner fett

Färsk grapefrukt och grapefruktjuice.

Grapefruktjuice kan sänka ditt blodsocker och hjälpa dig att hålla vikten. Det är slutsatsen från en grupp forskare vid University of California i Berkeley, efter en studie utförd på möss.

Hälften av mössen fick dricka grapefruktjuice, medan resten drack sötat vatten med samma kaloriinnehåll. Båda grupperna åt en kaloririk kost, men de möss som samtidigt fick i sig grapefrukt gick upp 18 procent mindre i vikt. De hade också lägre blodglukosnivåer.

Läs också: Fatrex: Bränn fett med ny svensk supermetod

kurs-brann-fett

Faktum är att glukoseffekten var lika stor som hos den blodsockersänkande medicinen Metformin, som skrivs ut till personer med diabetes typ 2.

– Det innebär att en naturlig fruktdryck sänkte glukosnivåerna lika effektivt som ett receptbelagt läkemedel, säger studieförfattaren Joseph Napoli, professor vid universitets avdelning för näringsvetenskap och toxikologi.

Forskarna blev själva så förvånade över resultatet att de kände sig manade att granska kalibreringen hos sina glukosmätare. Men de fick samma resultat om och om igen.

Läs också: Maten som hjälper kroppen att bränna fett 

Den exakta orsaken till effekten är svår att fastställa, menar forskarna.

– Det finns många aktiva föreningar i grapefruktjuice och vi förstår inte alltid hur alla de föreningarna fungerar, säger forskaren Andreas Stahl, medförfattare till studien.

Vill du testa grapefruktjuice, så tänk på att färdiga juicer ofta innehåller en hel del tillsatser och koncentrerat fruktsocker. Köp hellre hel grapefrukt och färskpressa själv hemma.

AV: Malin Karlberg   BILD: Thinkstock

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips