Maria tog fajten mot fettföraktet – blev stor snackis

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För bara några månader sedan startade Maria Engelwinge Instagramkontot ”Somliga feta kvinnor. Intresset fullkomligt exploderade – och i dag har hon 10 000 följare.

Bilder på hennes ibland nakna kropp, med kommentarer som ”Här sitter jag och är nöjd med mig själv”,  har blivit vardagsmat – något hon dels gör för att inspirera andra överviktiga men även för att belysa det fettförakt som, enligt henne, blivit normaliserat i samhället. I en intervju med Göteborgs-Posten säger hon så här:

– Det finns inget som provocerar människor så mycket som när en fet människa är nöjd med sig själv. Jag startade kontot i första hand för min egen skull, som ett sätt att acceptera mig själv. Tidigare gick jag inte utanför dörren. Jag ville inte visa mig för någon annan än för min make. Jag skämdes. Jag hade en bild av mig själv som grotesk och jag trodde att alla skulle stirra på mig. Det enda jag ville vara att gömma mig.

https://instagram.com/p/BHjmp7Ahmqz/

I dag tänker hon annorlunda.

– Ju mer osmickrande bilder desto bättre. Det är otroligt befriande. När jag var smal var det en ständig jakt på den perfekta bilden och det blev en ständig besvikelse. Det är mer lekfullt nu, jag tar inte mig själv på lika stort allvar. Det är otroligt befriande, säger hon till Göteborgs-Posten.

Hennes Instagram väcker känslor, både positiva och negativa.

– En kvinna skrev att hon tack vare mig vågar ha kortärmat på sig och en annan har tagit sig till stranden för första gången på tio år. Det känns jättestort, det är svårt att ta in att man kan inspirera andra.

Hon provoceras av personer som försöker upplysa henne om de negativa effekter övervikt kan ha.

– De kan hemskt gärna vara tysta. Tror de inte att vi redan har hört allt detta? Den typen av kommentarer leder snarare till att man mår dåligt, vilket i sin tur leder till ohälsa. De som tar upp detta påstår sig göra det av omtanke om oss men det är i själva verket empatilöst.

https://instagram.com/p/BHw4LF4hnhE/

Dela på: