Smalare Leif GW har tappat 18 kilo sedan nyår

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Professor i kriminologi, omhuldad författare och folkkär TV-personlighet. Leif GW Persson, 72 år, har lyckats göra barndomens Kalle Blomkvist-lekar till ett lukrativt levebröd. Och dit har han tagit sig utan att vara allt för insmickrande. Istället är det den buttra och understundom sävliga GW som imitatörer och allmänheten tagit till sitt hjärta.

– Jag tror att jag är en snäll och hygglig figur, bakom mitt buttra yttre. Men det sparar tid, förklarar Leif GW Persson när han gästar Malou Von Sivers.

Anledningen till besöket är serien ”GW:s mord” som sänds i TV 4 i vår. En serie där GW gör en djupdykning i sex omtalade mord, varav flera olösta.

Och Leif GW Perssons intresse för människans mörkare sidor och våldsbrott har en lång historia. GW berättar att han redan som liten, i 50-talets Stockholm, gjorde sina första spaningsinsatser. I det här fallet innebar det att han hade en anteckningsbok där han noterade signalementet på skumma individer och bilnummer som kunde vara av betydelse.

Läs också: Anna Toledo Book drabbad av obotlig PCOS

Observerade pedofil i trappan

I ett fall observerade han en främmande man i husets trappa som sprang ut, klev in i en parkerad bil och körde iväg. GW, som vid den här tiden var i ”fem eller sexårsåldern” följde efter och skrev in bilnummer och modell i boken. Det skulle visa sig vara viktigt när det uppdagades att det begåtts ett övergrepp mot en grannflicka på husets vind vid tidpunkten.

Den lille GW fick vittna om sina iakttagelser men den förmodade pedofilen slank ur nätet. Det visade sig nämligen att bilen som GW identifierat tillhörde en högt uppsatt polis som blånekade till att bilen ens lämnat polisgaraget den aktuella dagen.

Men GW:s fascination för brott har bestått.

För Leif GW Persson blev spaningsinsatsen i trapphuset den första kontakten med en rättsröta. Det har dock inte varit den sista.

– Det som rankar högst på min lista över rättsövergrepp i modern tid är mordet på Catrine da Costa, säger GW om mordet 1984 där två läkare blev misstänkta men aldrig fällda.

De blev dock fråntagna sin legitimation och den ene förlorade vårdnaden om sin dotter.

– Läkarna berövas hela sin existens utan att ha med saken att göra, det upprör mig givetvis, säger GW och förklarar att de olösta fallen gnager i honom.

Speciellt om de är dåligt skötta.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Hade bössan i munnen

GW:s känsla för rättvisa har även fått personliga konsekvenser. Under sin tid på rikspolisstyrelsen blev Leif GW Persson en av huvudpersonerna i den så kallade Geijeraffären. Justitieminister Lennart Geijer hade klassats som en säkerhetsrisk av rikspolisstyrelsen på grund av umgänge med prostituerade. Det här var regeringen informerade om.

GW kände till detta och bekräftade uppgifterna i en tidningsintervju. När bomben briserade gick dock regeringen till motattack och dementerade hela saken. Källan bakom artikeln, det vill säga GW, fick sparken och blev lovligt byte.

Leif GW har berättat att han var så sänkt under den här perioden att han till och med funderade på att ta sitt liv.

Han hade till och med bössan i munnen men var inte i skick att trycka av.

När GW kommit på rätt köl igen kunde han dock vända svackan till något annat. Geijeraffären blev bränsle till hans skrivande och debutboken ”Grisfesten” som kom 1978. Storsäljaren blev GW:s hämnd och grunden för en ny karriär.

Läs också: Rasa i vikt med nya 17-dagarsdieten!

Lovat banta bort 50 kilo

Vid det här laget är Leif GW en återkommande röst på temat kriminalitet och polisarbete. Men även professorns kamp mot kilona engagerar.

Vid nyår gick GW ut i en egen krönika i Expressen och förklarade att han avsåg att gå ner 50 kilo. Och nu i april är 18 av kilona borta.

– Jag undviker alla sötsaker, all alkohol, och sådant som pasta, ris och potatis, säger GW till Expressen.

– Jag har till och med börjat käka vegetariskt till lunch. Inte så att jag sitter och gnager på salladsblad, men jag käkar bönor. Det är faktiskt jävligt gott.

”Malou möter” med Leif GW Persson sändes tisdag 11 april klockan 21.30 i TV4.

 

Underbara Clara: Låt oss va lika kroppsfria som män

Läs också: Underbara Clara: Låt oss va lika kroppsfria som män

 

Redaktionens tips
Dela på: