Slipp semesterkilona med viktsmart sommarmat

Håll vikten i sommar utan att räkna kalorier.

Sommar och semester ska självklart vara en tid av njutning – men dessvärre kan ledigheten bli en viktfälla. Studier har visat att en semester på 1 till 3 veckor kan ge runt ett halvt kilos viktuppgång. Det kanske inte låter som mycket, men problemet är att dessa kilon sällan försvinner efter att vardagen dragit igång igen. Den genomsnittliga viktökningen hos människor är omkring 0,5–1 kilo varje år – och det mesta av den vikten kommer just under semestertider.

– Sommaren är ett undantag från det mesta. Vi hamnar i många situationer där vi bjuds på lite extra gott att äta och dricka. Det är såklart okej, men vi behöver vara medvetna om konsekvenserna av att göra utsvävningar flera gånger i veckan. Då går man upp i vikt, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Läs också: Så mycket påverkar sommarvädret vad du stoppar i dig

Anledningen till semesterns viktökning är, enligt forskning, att vi helt enkelt äter – och inte minst dricker – mer än vanligt när vi är lediga. Just dessa flytande kalorier vill Anki Sundin höja ett varningens finger för.

– Drycker innehåller mer energi än vad man tror. Dessutom mättar de inte, så det blir lätt att man dricker för mycket. Och då handlar det inte bara om läsk och saft, utan även alkohol och i vissa fall även smoothies och juicer.

Gör medvetna matval

Nu är naturligtvis inte tanken att du ska sätta dig ner och räkna kalorier under semestern, men det är bra att skaffa en medvetenhet kring vad du äter.

– På så sätt kan du bromsa lite om du märker att det blivit lite för mycket av det goda. Om du däremot inte är medveten om vad du stoppar i dig så finns det en risk att du står där i augusti med några extrakilon som du ångrar.

Läs också: Ge dieten semester – håll vikten ändå i sommar 

Genom att göra enkla och smarta val kommer du att kunna njuta av sommaren precis lika mycket som vanligt – och samtidigt hålla vikten.

– Passa på att röra på dig, gå till gymmet, promenera, jogga. Ät varm mat, det upplever många mättar lite bättre än kall mat. Och inte minst – se upp med kalorifällor som drycker,

såser och snacks.

5 knep som håller vikten!

Häng inte läpp av nyheten att vi vanligtvis går upp i vikt under sommaren. Det finns faktiskt flera anledningar till att du kan ha lättare att hålla vikten när du är ledig, jämfört med när du jobbar. Här är de!

1. Du har tid att träna

Är du ledig så finns det inget som hindrar dig från att klämma in 30 minuters motion om dagen. Är du på semester med familjen, låt de också vara med. Passa på att utnyttja alla tillfällen till rörelse.

2. Du kan laga egen mat

Jobbluncher på restauranger är ofta kaloririka. Nu kan du laga god och fräsch sommarmat – hitta recepten i vår receptbank här!

3. Du är mer avslappnad

Stress är inte bra för vikten, eftersom det kan öka fettinlagringen. Så försök att slappna av under semestern, varför inte prova på lite mindfulness?

4. Du sover mer

För lite sömn kan leda till att man går upp i vikt, därför är det dags att unna sig lite sovmorgon under ledigheten!

5. Du kan hitta nya vanor

Nu har du chansen att stanna upp och börja med nya vanor. Vill du kanske äta bättre, träna mer eller stressa mindre? Låt sommaren bli ditt startskott, eller i alla fall en tid då du

planerar inför höstens nystart.

 

Läs också: Rasa i vikt med nya 17-dagarsdieten!

 

Enkel kalorikoll – så gör du bra matval:

Här är några sommarfavoriter som tillsammans kan ge en hel del kalorier. Se bara vad de kan jämföras med!

Glass

En stor glasstrut innehåller 345 kcal, det är nästan lika mycket som i 1 kilo jordgubbar.

Snacks

50 g saltade jordnötter innehåller strax över 300 kcal, vilket motsvarar drygt 4 ägg.

På grillen

2 grillkorvar (ca 150 g) innehåller 375 kalorier, för det får du mer än dubbelt så mycket kycklingfilé (ca 350 g).

Vin

Två glas rödvin à 1,5 dl innehåller dryg 250 kcal, detsamma som i 750 g vattenmelon.

Läsk

50 cl läsk (en liten petflaska) innehåller strax över 200 kalorier, det är lika mycket som en liten hamburgare med bröd. Eller obegränsat med lightläsk.

Foto: IBL

 

Redaktionens tips