Senaste nytt: Viktråden som verkligen fungerar

Visst kan det kännas orättvist när den smala väninnan verkar kunna äta hur mycket som helst utan att lägga på sig? Men faktum är att vissa personer har lättare att hålla vikten – och gå ner vikt – medan andra lägger på sig lättare. Orsakerna är flera.
Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning, har svaret på några vanliga frågor kring vikt och övervikt.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att man ökar i vikt?

– Många äter för mycket helt enkelt. Ett stort problem är att vi har tillgång till mat hela tiden. Vi äter dessutom av så många anledningar utöver hungern: när vi är ledsna, glada och i sociala sammanhang. En annan viktbov, som jag tror är en av de vanligaste, är att man inte vet hur många kalorier maten innehåller. Det är jättesvårt att bränna kalorier ska man veta, därför gäller det att inte stoppa i sig för mycket.

Hur mycket ska man äta egentligen?

– En person som rör sig ”normalmycket” ska äta 30 kcal per kroppsvikt och dag. Väger du 60 kilo ska du alltså äta 1800 kalorier om dagen. Där tror jag att många överkonsumerar. Man kanske tycker att man äter bra, men glömmer bort småätandet, som kan ge många kalorier totalt. Inte minst de flytande kalorierna. Ett tips är att välja mat som mättar mycket per kalori. Ett glas vin innehåller runt 100–150 kalorier och mättar ingenting. Det får du ju en liter hallon för till exempel. Så försök tänka smart.

Finns det några dieter som har bättre vetenskaplig effekt än andra?

– Egentligen kan man gå ner i vikt med alla metoder som ger få kalorier. Det viktigaste är att metoden är hållbar och långsiktig. Men den metod som det finns bäst evidens för är den så kallade medelhavskosten: mer vitt kött, nötter, baljväxter och olivolja. Sedan har vissa personer lättare för vissa dieter än för andra. En diet som jag har sett väldigt blandat resultat med är LCHF. Där mår vissa jättebra, men jag har även mött folk som fått enormt höga blodfetter.

Varför går vissa lättare ner i vikt än andra?

– Våra kroppar ser olika ut och våra organ fungerar på olika sätt. Det handlar om ett samspel mellan hela kroppen, såsom muskler, lever, fettväv och bakteriekultur i tarmen. Två personer kan äta exakt lika mycket mat, lika många kalorier, men det är bara den ena som går upp i vikt. Likaså är det individuellt hur mycket man går ner med olika dieter.

Finns det några nyheter på viktminskningsfronten?

– Det här med tarmbakterier är spännande. Forskare har faktiskt testat att ge avföringsbakterier från en smal person till en överviktig – och det ledde till att personen gick ner i vikt. Men bara tillfälligt, för efter ett tag tog den egna tarmfloran över igen. Så tarmarna har alltså betydelse för hur mycket vi väger. Det återstår dock att se om den här typen av bakterietransplantation kan bli verklighet.

Negativa kalorier – maten som bränner fett!

brysselkal

Mat som kräver mer kalorier att smälta än vad den ger. Låter det för bra för att vara sant? Det finns på riktigt menar experterna, lär dig allt om livsmedlen som mättar och hjälper dig ner i vikt på samma gång.

Läs mer: Gå ner i vikt med hjälp av negativa kalorier

 

Redaktionens tips