BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så mycket påverkar sommarvädret vad du stoppar i dig

21 jun, 2018 
Sol eller regn? Det kan påverka dina matval.
Glass, rosévin och bullar i solen. Ja, sommarvädret lockar till njutning – även på matbordet. En ny undersökning visar att nästan en femtedel av oss går upp i vikt på sommaren. Men det gäller även om vädret är kallt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss släpper nog en del på både mat- och dryckesvanor under sommarsemestern – och visst ska man njuta av livets goda! Men sommaren tycks ha stor inverkan på vad vi äter oavsett om vi har semester eller inte, visar en ny Sifo-undersökning.

Anledningen? Vädret.

Fint väder och värme påverkar vad vi blir sugna på – men kallt och regnigt väder kan mixtra med hungern, visar undersökningen som gjorts på uppdrag av Viktväktarna.

Läs också: Därför går du upp i vikt när det är mörkt 

Bland svenskar mellan 15-34 år är det hela 25 procent som äter onyttigare mat när det är soligt och fint väder. Och det är inte bara matvanorna som påverkas – det gör även vad vi väljer att dricka.

En solig sommar kommer nämligen 40 procent av oss att dricka mer alkohol än vanligt. Jämför man mellan åldrarna svarar nästan varannan av de som är mellan 15-34 år att de dricker mer alkohol när det är varmt, jämfört med drygt var fjärde av de som är mellan 56-79 år. Trenden är som tydligast i Stockholm, där 44 procent dricker mer under en varm sommar jämfört med exempelvis 28 procent av de som bor mellersta Norrland.

Annons

Kyla gör dig hungrig

Är det mer en traditionell svensk sommar som innefattar en hel del regn och kyliga kvällar blir istället resultatet att vi äter mer än vi brukar – i alla fall för omkring 23 procent av oss.

Resultaten från undersökningen visar att vädret alltså har stor betydelse för vad vi stoppar i oss – och i längden även vår hälsa. I genomsnitt går 17 procent av oss upp i vikt över sommaren (fler kvinnor än män…).

Läs också: 5 fördelar med dåligt sommarväder

– Historiskt har vi sett att flest hittar hälsomotivationen runt höst och vid nyår – men nu ser vi en tydlig trend att allt fler vill leva hälsosamt året runt. Sommarsemestern blir en utmaning då många byter ut alla måsten mot kravlöst umgänge kring god mat och dryck. Och så ska det ju också vara! Välj bara lite smart så behöver inte vikten påverkas alls, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Från undersökningen:

  • 17% går upp vi vikt över sommaren (män 14%, kvinnor 19%)
  • 23% äter generellt mer en kall sommar (män 17%, kvinnor 29%)
  • 19% äter generellt mer onyttigt vid en varm sommar (män 20%, kvinnor 18%)
  • 39% dricker mer alkohol en varm sommar (män 52%, kvinnor 60%)

 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 28–31 maj 2018. Totalt intervjuades 1161personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Foto: Unsplash

Annons