11 knep som kan lura kroppen att bränna mer

Om du vill gå ner i vikt och få en hälsosam livsstil är det bästa rådet att röra på dig och äta hälsosamt. Men hur mycket och hur snabbt man kan gå ner är väldigt individuellt.

Vill du snabba på förloppet lite finns det några tips och tricks du kan använda dig av för att få kroppen att vrida upp förbränningen. Här är några av dem!

Läs också: Missa inte MåBra:s webbtjänst Bränn Fett!

Mindre mat på tallriken

Många av oss har vuxit upp till regeln ”ät upp vad som ligger på tallriken”. Men många av våra vanliga mattallrikar är väldigt stora, och det är lätt att lägga upp mer än man behöver äta – och då riskerar du att äta för mycket.

Ett tips är att försöka lägga upp mindre mat än du brukar. Om du vill kan du testa att ta en mindre tallrik än vanligt, och på så sätt lura ögat att du äter lika mycket som vanligt.

Läs också: Fatrex: Bränn fett med ny svensk supermetod

Ät en frukt

Den gyllene regeln när man vill gå ner i vikt är att få i sig färre kalorier än man förbrukar. En följd av detta kommer oundvikligen att vara hunger då och då – något vi idag är väldigt rädda för.

Hunger är ingen farlig känsla och inget du måste reagera på med en gång. Men tycker du att känslan är jobbig är det bättre att du äter lite mindre till lunch och middag, och äter ett mellanmål eller en frukt mellan målen för att dämpa kurrandet i magen.

Läs också: Maten som hjälper kroppen att bränna fett

Tre måltider

Ett vanligt problem är att man tar för stora portioner eller börjar småäta för att man är hungrig. Då är det bättre att satsa på tre ordentliga måltider och ett-två planerade mellanmål på för- och eftermiddag. Detta hjälper dig att undvika hungersvackor som kan trigga småätandet.

Genom att till exempel hoppa över frukosten eller lunchen riskerar du att istället överäta vid nästa måltid, och det kommer inte att gynna din fettförbränning.

Läs också: Då ska du träna för att bränna mest fett

Drick kaffe eller te

En kopp kaffe eller te efter måltiden kan öka din förbränning. Kaffe har dessutom en förmåga att stabilisera blodsockret i blodet och därmed behöver kroppen inte bilda lika mycket insulin – vilket också är bra för att bränna fett.

Men glöm inte att koffeinet kan störa din sömn om du dricker det för nära inpå läggdags, och sömnen har minst lika stor betydelse för vikten.

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Tänk på mättnadskänslan

Det är skillnad på att känna sig mätt och att inte längre känna sig hungrig. Ett riktmärke kan vara att känna dig 80 procent mätt, och om det är svårt att känna efter – gå och gör något annat en stund, för att få tillfälle att känna efter om du fortfarande är hungrig eller ej.

Om inte – sluta äta.

Läs också: Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

Krydda mera!

Du kanske redan visste att starka kryddor som chili, vitlök och ingefära kan hjälpa till att vrida upp energiförbrukningen. Men visste du att även kanel, gurkmeja och rosmarin kan hjälpa dig att gå ner i vikt?

Det beror på att de kryddorna är rika på polyfenol, ett ämne som kan hjälpa till och öka energiförbrukningen i levern vilket kommer att påverka fettförbränningen i hela din kropp.

Läs också: Bli mätt & bränn fett: Allt om RS-dieten!

Drick innan maten

Näringsfysiologen Fredrik Paulún rekommenderar att man dricker en halvliter vatten före varje måltid. Det kan nämligen sänka GI-värdet på det du äter, samt att det gör att du känner dig mätt snabbare och minskar risken att överäta.

Läs också: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Satsa på protein

Genom att minska på kolhydratintaget och istället öka mängden protein så kan du påverka kroppen att bilda mindre av det fettinlagrande hormonet insulin och istället öka mängden fettförbrännande glukagon.

Däremot innehållet vissa kolhydratkällor även mycket nyttigt. Satsa på råris, quinoa, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär och grönsaker i kolhydratsväg.

Läs också: Expertens guide: Så bränner du fett – snabbt och effektivt

Sov dina timmar

När sömnen inte prioriteras och du går runt och är trött hela dagarna ökar risken att du stoppar i dig fel saker. Socker och koffein är exempel på uppiggande ingredienser, och kanske vänder du till till energidrycker för att orka? Då riskerar du bara att elda på sötsuget, och din viktminskning kommer att drabbas.

Sömnen är oerhört viktig för våra hormoner och immunförsvaret, och utan den komponenten blir viktnedgången betydligt svårare.

Dra ner på alkoholen

Att alkohol innehållet en hel del kalorier är inget nytt, så det gäller att ha koll på hur mycket du dricker om du inte vill sluta helt.

Att ha en bag-in-box hemma är till exempel en vanlig fälla, eftersom det är så lätt att bara ta ett glas till. Du tänker antagligen lite extra om du måste korka upp en flaska istället.

När vi dricker ökar dessutom risken att vi gör dåliga mat val, som fet ”bakismat” eller att det blir lite för mycket chips eller chokladbitar under kvällen.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Skippa skräpet

På sommaren är det härligt att slippa tänka på vad man stoppar i sig och det blir lätt någon bulle här, lite saft där och en och annan glass i solen. Men sommaren är också tiden på året då det finns så många härliga frukter och bär.

Byt ut picknickkakorna mot jordgubbar, så har du redan där bytt ut en del energi som inte mättar, och risken att du blir hungrig igen snart minskar.

Källa: Fredrik Paulúns ”50 genvägar till fettförbränning”, tidningen ”Bränn fett” m.fl.

Foto: IBL

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se