BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så kan choklad hjälpa dig ner i vikt

12 apr, 2012 
Choklad ger många bra hälsoeffekter.
Låt inte sötsuget stå i vägen för toppformen. Väljer du rätt godis kan du till och med få en skjuts i rätt riktning mot målvikten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hängivna chokladätare väger mindre än personer som sällan unnar sig choklad. Det menar amerikanska forskare efter de studerat 1 000 personer och deras vikt och matvanor.

Lägre BMI och viktminskning med choklad

De som åt choklad 5 gånger per vecka hade ett lägre BMI och vägde mindre än de testdeltagare som sällan eller aldrig åt choklad. Detta trots att chokladätarna åt fler kalorier och mer mättat fett än övriga. Forskarna tror att den kaloririka chokladen i slutändan kan tillföra kroppen mindre mängd energi än vad den innehåller, en effekt av att aktiva ämnen i bland annat kakao kan boosta ämnesomsättningen.

Choklad med hög kakaohalt är naturligt bitter, en smak som verkar aptitdämpande. Är fettet av god kvalitet har det dessutom en förmåga att förlänga mättnadskänslan. Choklad innehåller också koffein, som i studier visat sig kunna öka förbränningen.

Epicatechin är en av många antioxidanter som finns naturligt i kakao. Ett ämne som kan öka förbränningstakten i samma utrsträckning som motion, menar amerikanska forskare.

Annons

I en studie kunde de notera att de möss som fått äta antioxidanten sprang dubbelt så fort jämfört med möss som bara fått vatten.

Det krävs dock inga stora mängder choklad för att hälsovinsterna ska bli optimala. En frimärkesstor bit är precis lagom för att orken och matsmältningen ska påverkas på bästa sätt, säger forskarna.

Källa: Health.com

AV: Jennie Sandberg BILD: Thinkstock

Läs mer:

8 hälsosamma anledningar till att äta choklad ofta

Så mycket choklad behöver du äta för att det ska vara nyttigt

MåBra-val 2019: Årets bästa hälsomat är utsedd 

Annons